marți, octombrie 3, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum se coc măslinele pe care le găsim în magazinele din România

Măslinele negre vândute în România conţin un exces de sare şi oţet. Nu sunt singurii aditivi. Pentru a înnegri măslinele, producătorii folosesc lactatul feros (E585) şi gluconatul feros (E579), doi stabilizatori care ar trebui să nu depăşească în dieta zilnică cantitatea de 0,8 mg/ kg corp.

Nu recomand consumul alimentelor care conţin fier adăugat, pentru că excesul acestui mineral este asociat cu dureri de stomac, greaţă şi vărsături„, declara nutriţionistul Dumitru Balan.

Analizele făcute de APC România pe diverse sortimente de măsline au arătat că ele conțin apă, sare de mare, sare, ardei murat, usturoi, ardei roșu, migdale, anșoa, coriandru, ulei de floarea soarelui, boia iute, boia dulce, cimbru, piper macinat, plante aromatice și otet.

Cantitatea netă de măsline din ambalajele analizate variază între 40% și 60%.

S-au găsit și 8 tipuri de aditivi alimentari:

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele.

E211 – benzoat de sodiu, conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, substanță cancerigenă.

E270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator și conservant. Poate produce reacţii alergice precum mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv.

E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care, în cantități mari, poate produce diaree și determină formarea calculilor renali.

E330 – acidul citric este un agent de reglare a acidității. Acesta distruge smalţul dentar, favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor.

Foarte interesant și..  "Asta e pâine, mânca-v-aș!" Romi aflați în carantină într-un hotel din Roșiori de Vede nu le convine mâncarea pe care o primesc

E579 – gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului.

E585 – lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, cu efecte similare ca ale gluconatului feros.

E621- monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.

Sursa: realitatea.net

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.