Ficatul gras este o boală răspândită, circa 27% din populaţie suferă de această steatoză hepatică. În jur de 5% din cei cu ficat gras ajung la agravări de genul ciroză, cancer hepatic
Există două tipuri majore de boală hepatică grasă – boală hepatică indusă de alcool şi boala hepatică nonalcoolică, potrivit csid. Conform statisticilor, boala de ficat gras afectează aproape o treime din populația adultă şi este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la insuficienta hepatică. Boala de ficat gras nonalcoolică este diagnosticată cel mai frecvent la persoanele care suferă de obezitate sau sedentarism și la cele care consumă o dietă nesănătoasă. Află ce alimente pot fi incluse în dietă, în cazul bolii de ficat gras.
Una dintre principalele modalități de a trata boala hepatică grasă, indiferent de tipul acesteia, este dieta. După cum sugerează şi numele, boala hepatică grasă înseamnă că există un nivel prea mare grăsime în ficat. Într-un corp sănătos, ficatul ajută la eliminarea toxinelor şi produce bila, proteina digestivă. Boala ficatului gras dăunează ficatului şi îl împiedică să lucreze aşa cum ar trebui.
În general, dieta pentru boala hepatică grasă include: o mulțime de fructe şi legume, plante cu conținut ridicat de fibre cum ar fi leguminoasele şi cerealele integrale, foarte puțin zahăr adăugat, sare, grăsimi trans, carbohidrați rafinați și grăsimi saturate.
Înainte de a vă prezenta alimentele benefice ficatului gras, este bine sa știm care sunt acele alimente interzise în steatoza hepatică.
Prajeli. Absolut orice aliment, de la carne la leguma, la fruct sau la gânduri bune, daca este prăjit, nu se consuma. Ca punem o lingura de ulei sau o jumătate de litru, ca este unt sau ulei de măsline extravirgin, nu conteaza. Nu mâncam nimic prăjit in ulei, indiferent de cantitate
Zahărul. Daca simți nevoia sa-ti îndulcești unele alimente, folosește ștevia. Este un îndulcitor natural recomandat în dieta pentru ficat gras, altele, precum fructoza sau zaharoza, fiind contraindicate;
Fructe: Consumul de fructe este interzis din cauza faptului ca acestea au un conținut bogat de zaharuri;
Lapte de vaca: Il poți înlocui cu iaurturi fără grasimi sau, si mai bine, cu chefir;
Alcool. Nici măcar paharul acela de vin pe zi despre care se zice ca este sănătos. Nici măcar o bere in weekend. Ideal ar fi sa nu consumați nici măcar bere fără alcool fiindcă anumite studii au observat ca si ea înrăutățește problemele cauzate de ficatul gras. Si nu, nu contează ca ficatul gras este non-alcoolic, tot trebuie sa eliminați complet alcoolul!
Carne foarte grasa. Ca-i vorba de ceafa de porc, carne de oaie sau micii/carnatii la iarba verde, trebuie sa le ziceți pas de-acum încolo. Nu contează ca fierbeți carnea sau o faceți la grătar, dacă este prea multa grăsime, nu este bine. Nu vom elimina complet carnea de porc, iar carnații, dacă ii faceți in casa din carne slaba, pot fi consumați din când in când, dar restul – doar in amintirea noastră rămâne.
Mâncăruri supra-procesate, pline de chimicale. Practic, cam tot ce poate fi cumpărat la punga in magazine: chipsuri, biscuiti, bombonele, conserve de carne sau mâncăruri gata preparate si asa mai departe. Cititi eticheta si daca avem e-uri, potentiatori de aroma, conservanți si jumătate din tabelul lui Mendeleev, spuneți pas.
Mâncăruri foarte grase. Cam orice mâncare cu multe grăsimi saturate (grăsimile de care trebuie sa stai deoparte) trebuie evitata, asa ca citiți etichetele sau folosiți-va capul. Nu mâncam unturi si jumări, unt sau uleiuri nesănătoase, in general.
Mezeluri. Asta-i va lovi rau pe multi dintre noi, dar trebuie sa renunțam complet la ele (sau sa consumam doar mezeluri bio, făcute exclusiv din carne, foarte slabe). Majoritatea mezelurilor de la noi sunt pline de chimicale, arome, conservanți, nitriți si potentiatori de aroma, adica torpile pentru orice ficat, nu doar pentru ficatul gras. Inclusiv alimentele considerate sănătoase cândva, gen șuncă de Praga sau cremvurstii trebuiesc eliminate din dieta. Dacă avem ca ingrediente doar carne slaba si niciun conservant, E, potentiator de aroma sau alte porcarii, putem consuma acel produs.
Bauturi carbogazoase. Ca-i vorba de sucuri, siropuri sau energizante, aceste bauturi sunt bombe de zahar si chimicale, asa ca trebuie eliminate complet din dieta.
Iată acum câteva alimente și băuturi pe care ar trebui să le consumi pentru un ficat gras:
Cafea pentru scăderea enzimelor hepatice anormale
Studiile au arătat că în general consumatorii de cafea cu boală hepatică grasă suferă de mai puține leziuni hepatice fața de cei care nu consumă. Cofeina pare să reducă semnificativ cantitatea de enzime hepatice anormale la persoanele cu risc de boli hepatice.
Carne slaba de pui. Trebuie sa consumam proteine, iar acestea pot veni din carnea slaba de pui (piept in general, fara piele, dar si pulpe fara piele si cu cat mai multa grasime inlaturata) si in special din peste. Ideal ar fi sa consumati peste de doua ori pe saptamana.
Legume verzi pentru a preveni acumularea de grăsimi
Broccoli este indicat pentru a preveni acumularea de grăsimi în ficat la șoareci. Consumă mai multe legume verzi, cum ar fi spanacul, varza de Bruxelles şi salata creața.
Tofu pentru a reduce acumularea de grăsimi
Un studiu efectuat de Universitatea din Illinois asupra șobolanilor a constatat că proteina din soia, care este conținută în alimente precum tofu, poate reduce acumularea de grăsimi în ficat. În plus, tofu este scăzut în grăsimi și bogat în proteine.
Pește pentru inflamație
Peștii grași, cum ar fi somonul, sardinele, tonul şi păstrăvul, au un conținut ridicat de acizi graşi omega-3. Aceștia pot ajuta la îmbunatățirea nivelului de grăsime de la nivelul ficatului şi reduce inflamația. Optati pentru pestele prins, nu de crescatorie si nu va speriați daca este un peste gras, acelea fiind grăsimi sănătoase. Si pestele la conserva este o opțiune, dar asigurați-va ca este in apa (sau suc propriu) sau maxim in ulei de măsline.
Făină de ovăz pentru energie
Carbohidrații din cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, oferă energie organismului. Conținutul lor de fibre te ajută să te simți saturat şi implicit să menții greutatea.
Alune si nuci. Acestea sunt niște alimente extrem de bogate in vitamine, minerale si grăsimi sănătoase. Aveti grija, insa, vin si cu foarte multe calorii, asa ca nu trebuie intrecuta masura. De asemenea, trebuie alese cu atentie, fiindcă majoritatea celor din comert sunt prajite in ulei. Alegeti varianta cruda (puteți sa le faceți acasă la cuptor) sau coapte fara ulei. Nu este nevoie sa luati semintele scumpe, precum nucile de macadamia, Brazlia etc. Clasicele alune, semințele de floarea soarelui sau nucile romanești sunt la fel de bune!
Uleiul de măsline pentru controlul greutăţii
Acest ulei sănătos are un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3. Este mai sănătos pentru gătit decât margarina, untul sau uleiul de floarea-soarelui. Cercetările constată că uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului de enzime hepatice şi la controlul greutăţii.
Usturoi pentru a ajuta la reducerea greutăţii corporale
Această plantă nu numai că adaugă aromă alimentelor, dar studiile experimentale arată de asemenea că suplimentele de praf de usturoi pot ajuta la reducerea greutăţii corporale şi a grăsimilor la persoanele cu boala hepatică grasă.
Ceai verde pentru o absorbție scăzută a grăsimilor
Studiile de specialitate susţin faptul că ceaiul verde poate ajuta la interferenţa absorbţiei de grăsime, dar rezultatele încă nu sunt concludente. Cercetătorii studiază dacă ceaiul verde poate reduce depozitarea grăsimilor în ficat şi poate îmbunătăţi funcţia hepatică, însă un lucru este sigur – ceaiul verde posedă multe beneficii, de la scăderea colesterolului la un somn sănătos.
CUM ȘI CÂT MÂNCAM?
Consumați cel putin 5 mese pe zi, in felul următor: mic dejun, gustare, prânz, gustare, cina si optional gustare după cina. Încercați, totuși, sa nu mâncați nimic cu doua ore înainte de culcare.
Gustările sunt in general reprezentate de către un fruct sau o mana de alune/seminte, dar poate fi si un iaurt cu seminte sau chiar o felie prăjita de paine integrala sau niste biscuiti din faina integrala, bio sau preparati in casa.
surse selective in realizarea articolului de mai sus: csid.ro; sanatosvoios.ro