sâmbătă, aprilie 26, 2025

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Alimentele ultraprocesate, un pericol pentru sănătate. Ce boli pot dezvolta femeile și bărbații care le consumă frecvent

Alimentele ultraprocesate, un pericol pentru sănătate. Sintagma „alimente ultraprocesate” a apărut în 2009, când nutriționistul brazilian Carlos Augusto Monteiro a publicat o lucrare care aducea un argument îndrăzneț: „Problema nu este nici alimentele, nici nutrienții, ci mai degrabă procesarea„.

Prelucrarea în sine nu este rea, tehnicile de îmbogățire a vitaminelor și de conservare (cum ar fi conservele și fermentarea) au făcut ca aprovizionarea cu alimente să fie mai sigură și au scăpat o mare parte a lumii de foamete, asigurând că alimentele nutritive și stabile la raft sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Dar, în timp ce unele alimente sunt „minim procesate” (cum ar fi nucile decojite sau legumele spălate), iar alte alimente sunt pur și simplu „procesate” (conservele de pește, legumele congelate sau brânza), Monteiro a identificat un alt tip de procesare care a apărut în anii 1980 și 1990 – alimentele ultraprocesate (cum ar fi multe cereale pentru micul dejun, gustări ambalate și băuturi zaharoase) și sunt formulate industrial pentru a fi „comestibile, gustoase și care creează obișnuință”.

La începutul anilor 2000, Monteiro și colegii săi de la Universitatea din São Paulo au observat că ratele…

Citește continuarea pe RomaniaTV.net

Foarte interesant și..  Cele mai proaste tipuri de lapte din supermarketurile din România. Ce să nu mai cumperi chiar de azi

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.