joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Am scăpat de iarnă? Nu vă grăbiți! Avertismentul meteorologilor ANM

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment cu privire la condițiile meteorologice neobișnuite care se prevăd după încheierea oficială a iernii calendaristice și înaintea sosirii primăverii. Specialiștii avertizează că iernile blânde au o tendință de a se prelungi până spre jumătatea primăverii, aducând cu ele posibilitatea apariției fenomenelor specifice iernii chiar și în martie și în prima parte a lunii aprilie.

„Anii trecuți ne-au arătat că iernile acestea foarte blânde au o tendință de a se prelungi până spre jumătatea primăverii, în sensul în care fenomene – este adevărat, de scurtă durată – dar cu aspect de iarnă, mai pot apărea și-n martie și chiar în prima parte a lunii aprilie. Să ne amintim că anul trecut am avut un viscol, cel mai puternic viscol al sezonului 2022-2023 în 5 aprilie. A afectat partea de nord și centrul Moldovei, au fost emise două coduri roșii. Cel puțin pentru acea parte a țării a fost cel mai sever eveniment al sezonului rece… vedeți, nici nu mai spun iarnă?

La fel, în urmă cu doi ani, la București a nins între 1 și 8 martie. Iarna care se încheie, calendaristic vorbind, într-o săptămână, mai poate aduce unele surprize. Aproape că spun din precauție, pentru că altfel, prin contribuția lunii februarie, iarna aceasta ar putea să se încheie ca fiind în topul celor mai calde ierni. Ierna 2022 – 2023 a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 60 de ani,” a declarat Florinela Georgescu, reprezentanta ANM, pentru DCNews. (vezi video mai jos)

Situația actuală cu privire la temperaturile din luna februarie indică cea mai caldă lună februarie din ultimii 60 de ani, cu o abatere de 6 grade Celsius față de media obișnuită. Proiecțiile pentru finalul lunii sugerează că februarie din acest an ar putea să depășească recordul înregistrat în 2016, cu o abatere termică pozitivă de 5,7 °C.

Foarte interesant și..  Un tren de mare viteză va circula pe sub apă

Aceste date alarmante reprezintă un semnal clar al schimbărilor climatice și al efectelor pe care le au asupra sezoanelor tradiționale. Temperaturile neobișnuit de ridicate în plin sezon rece aduc cu ele nu doar consecințe imediate asupra mediului și a condițiilor meteorologice, ci și provocări pentru comunitățile umane care trebuie să se adapteze rapid la noile condiții.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.