joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Americanii sunt fascinați de GHEȚARUL din Munții Apuseni! Vin să facă cercetări. Ce vor prezenta lumii?

Peștera cu Ghețarul Scărișoara este un obiectiv turistic care va primi din nou vizitatori. Cercetători din România și SUA vor să prezinte publicului larg o expoziție tridimensională a blocului de gheață din Munții Apuseni.

Americanii consideră că Peștera Scărișoara este o minune înghețată în timp.

Ghețarul de la Scărișoara are o vechime de peste 10.500 de ani si totalizează 120.000 de metri cubi de gheață, informează stirileprotv.ro.

In anul 2007 un cercetător roman, ajuns profesor la Universitatea din Florida, a coborât in adâncuri si, cu ajutorul unui radar special, a măsurat grosimea gheții: 36 de metri. Recent, s-a întors cu alți cercetători pentru a determina cu exactitate volumul blocului de gheață.

Prof. dr. Bogdan Onac Universitatea South Florida Tampa SUA: „Se folosesc mii de imagini fotografice, care apoi printr-un soft special creează imaginea tridimensională a unui gol sau obiect.”

Jackson Hubbert, masterand Universitatea South Florida Tampa SUA: „Cu aceasta tehnologie putem realiza reprezentare 3D a peșterii si blocului de gheata. Facem aceasta pentru a înțelege in ansamblu acest bloc de gheață, si speram să arătam publicului peștera intr-o forma in care nu a mai fost văzută până acum.”

Conf. dr. Forray Ferencz-Lazar, Facultatea de Biologie si Geologie Cluj-Napoca: „In țară nu s-au mai făcut asemenea studii sau proiecte folosind acest program numit “Structure from Motion.”

În urma analizelor amănunțite, oamenii de știință au stabilit cum era clima atunci, si mai ales ce plante si microorganisme viețuiau la vremea respectivă.
Peștera Scărișoara este declarată Monument al Naturii din 1938.

Sursa: stireazilei.com

Foarte interesant și..  Este leguma care te poate omorî fără să știi! Se află printre preferatele romanilor si mulți o mănâncă zilnic

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.