marți, decembrie 5, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Amplasarea optimă a routerului în casă se poate face cu ajutorul unei formule matematice sau a unei aplicaţii Android

Fizicianul Jason Cole a utilizat formula lui Helmholtz pentru a găsi cel mai bun loc pentru router pe baza planului casei.

Cole a încercat să găsească o metodă exactă, ştiinţifică, prin care să stabilească care este cea mai bună amplasare a routerului în propria locuinţă pe baza optimizării semnalului Wi-Fi.

Pentru aceasta Cole a realizat mai întâi planul casei şi a estimat valorile indicelui de refracție pentru pereții locuinţei sale. În continuare a folosit ecuația lui Helmholtz pentru a modela propagarea undelor electromagnetice emise de routerul pe care îl utilizează.

Cole a explicat pe blogul său metoda matematică pe care a folosit-o pentru modelarea undelor electromagnetice.

 

Inițial, Cole a obţinut o soluţie la care, probabil, ne aşteptam cu toţii. Cel mai bun semnal Wi-Fi se obţine dacă amplasăm routerul în mijlocul locuinţei, deşi nu toată lumea preferă să aibă routerul în mijlocul camerei de zi, din motive uşor de înţeles.

În continuare, Cole a ţinut cont de absorbția undelor electromagnetice în materialele pereţilor locuinţei, cum ar fi betonul, care împiedică o reflexie perfectă a undelor electromagnetice şi formarea unei unde staţionare.

Astfel a rezultat un model matematic al propagării undelor electromagnetice care descrie mult mai exact  semnalele Wi-Fi.

În cele din urmă, Cole a concluzionat că îndepărtarea de router provoacă scăderea calității semnalului Wi-Fi recepţionat, dar dacă routerul este amplasat într-o poziţie corespunzătoare, atunci putem beneficia de un semnal wireless de calitate în fiecare cameră a locuinţei noastre, aşa cum se poate vedea în clipul video de mai sus.

Pentru a ne ajuta să găsim cel mai bun loc pentru router, fără să fim nevoiţi să utilizăm formule matematice complicate, Cole a creat chiar și o aplicație Android, denumită WiFi Solver FDTD, care analizează semnalul Wi-Fi în interiorul locuinţei.

Foarte interesant și..  NASA, interesată de invenţia unor timişoreni care neutralizează efectele negative ale tehnologiei 5G. Dispozitivul poate fi purtat chiar şi în buzunar!

Sursa: Ştiinţa Online

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.