Atracția din centrul comunei Maieru, o reprezintă un izvor care străbate 3 kilometri şi are proprietăţi miraculoase. Izvorul ţâşneşte din adâncuri, din Munții Rodnei, dintre plăci de marmură, are debitul constant de 20 de litri/secundă şi nu îngheaţă niciodată. Pânza freatică spală zăcăminte aurifere, apa conţine particule de aur coloidal, cu efect anticancerigen, antiîmbătrânire, antioxidant, de îmbunătăţire a activităţii celulelor. Oameni din toată ţara vin să se bucure de proprietăţile ei terapeutice, dar este comercializată şi în străinătate şi pe internet.
Anuța Motofelea are 69 de ani și povestește cui vrea să o asculte o istorie aproape miraculoasă care a început în urmă cu 15 ani.
Eu știu despre apa asta de când eram mică. Tatăl meu se ducea acolo după lemne și era iarbă verde iarna la minus 30 de grade, în februarie. O zis că-i ceva apă de Dumnezeu lăsată binecuvântată.
În urmă cu vreo 15 ani, m-am îmbolnăvit rău de tot, mă durea tot corpul, mai ales intestinele de nu am putut să lucru la polog. M-am dus și mi-am adus apă de acolo și am băut apă de aceea și mi-o tratat boala. Nu știu dacă m-am vindecat sau nu, dar nu m-o mai durut momentan și am fost foarte surprinsă. De atunci m-am dus întruna și am tot adus apă de acolo. Era drumul rău. M-am dus și pe cal, și cu căruciorul, m-am dus cu orice ca să am acasă apă tot timpul.
De trei ani, tanti Anuța nu mai e obligată să parcurgă distanța de 3,5 km prin munte până la izvor fiindcă acesta a fost captat și adus până în centrul satului. Așa că își poate duce acasă cantități mari, câte 30-40 de litri.
Mi-o țin în beci. O ieu din beci și o beu și mă simt atât de bine. Ne bucurăm că e un dar de la Dumnezeu. Nu trebuie vândută că e darul lui Dumnezeu gratuit și să se bucure toată lumea de ea.
Primarul comunei Maieru, Vasile Borș, a explicat ce anume a determinat administrația locală să facă o investiție și să aducă apa până în centrul satului, lângă Primărie.
Această apă era cunoscută de cetățenii de zonă pentru calitățile ei fără să se fi făcut analize. Ea are o temperatură constantă atât vara, cât și iarna, de 14 grade. În această zonă, situată la 3,5 km de centrul satului, până în 2008 era un drum forestier neamenajat – se putea merge doar cu TAF-uri și tractoare – dar după aceea, printr-un proiect pentru care am obținut finanțarea înainte să intrăm în UE, am amenajat acest drum, l-am pietruit fiindcă nu era permis asfalt la drumuri forestiere, dar am făcut și poduri. Între timp, un cetățean român, dar care avea și cetățenie germană, medic veterinar de profesie, a venit în zonă, a aflat de aceste calități ale apei, oarecum fără să fie făcute analize, și a cumpărat bucata de teren unde este acest izvor. În 2015, a făcut analize la Institutul Frezenius în Germania unde s-a descoperit că această apă, pe lângă că are un pH foarte bun, ar avea și ioni de argint și aur coloidal. A făcut apoi demersurile către Apele Române ca să îmbutelieze această apă ca apă de izvor.
Mai ales la sfârșit de săptămână, centrul comunei Maieru e plin cu oameni din toată țara care vin să își ia apă pentru care nu trebuie să plătească nimic.
La ora actuală, oameni mai mult de jumătate din județele țării vin și își duc apă. Și din Bistrița vin cu mașini, alții cu microbuze ca să ducă și pentru rude și cunoștințe. Eu nu sunt medic și nu pot spune dacă au fost miracole sau vindecări, dar cineva mi-a mulțumit pentru această apă. I-am spus că eu nu am făcut nimic, apa e de la Dumnezeu. Iar persoana respectivă mi-a spus că și-a făcut analizele și că stătea prost cu aproape toate, iar după șase luni după ce a consumat această apă, medicul l-a întrebat ce a făcut că toate i-au revenit la normal. Sunt unii străini cu care mă întâlnesc la izvor, nu mă cunosc, dar le spun localnicii că sunt primarul, iar ei îmi mulțumesc pentru apă pentru spun că s-au vindecat sau se simt mai bine. Unii spuneau că li s-a reglat glicemia, colesterolul, trigliceridele, dar totodată unii spun că este benefică în a preveni cancerul pentru că având un pH foarte bun nu lasă să se dezvolte aceste celule cancerigene. Asta spun oamenii. Eu spun din ce am cules de la lume. Munții Rodnei conțin și aur, iar în zona din care e captat acest izvor sunt zăcăminte de marmură. Cred că adânc sunt zăcăminte de calcar, au lor reacții, tocmai de aceea este și la temperatura aceea constantă. Cred că aceasta ar putea fi explicația, a mai spus Vasile Borș.
Numeroși localnici din Maieru trimit această apă periodic și copiilor care lucrează în străinătate, pe microbuze, autobuze.
Citeşte mai mult AICI.