Un profesor de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi a creat un aparat cu senzori extrem de specializaţi, capabili să identifice substanţele chimice din mâncare, dar şi substanţele nocive din produsele alimentare.
Constantin Apetrei (41 ani) este profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, departamentul Fizică, Chimie şi Mediu, dar şi cercetător ştiinţific la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi a creat un dispozitiv care poate detecta substanţele toxice din alimente, scrie Adevărul.
Mânat de dorinţa de a crea un aparat care să detecteze rapid substanţele din produsele alimentare care dăunează sănătăţii populaţiei, dar şi a produselor alimentare alterate, Constantin a aplicat pentru a obţine finanţare de la Guvernul României, astfel încât proiectul său să fie pus în practică.
„Pasiunea mea au fost senzorii pentru lichide, ceea ce se numeşte limbă electronică. Este o combinaţie între Chimie, Fizică, Statistică şi Electrochimie şi asta mi-a plăcut foarte mult”, a dezvăluit profesorul pentru sursa citată. În 2011, a obţinut finanţare pentru proiectul amintit, ce reprezintă o inovaţie ştiinţifică ce va face cu siguranţă multă vâlvă în anii ce vor urma. Este vorba de un dispozitiv ce foloseşte pe lângă senzori, şi biosenzori, ce detectează compuşii din produsele alimentare, cum ar fi enzimele.
Aparatul are o specificitate extrem de bine determinată, spre deosebire de senzorii clasici care detectează tot ce există într-un produs, nu doar un singur compus, dispozitivul fiind capabil să determine inclusiv cantitatea unui compus sau altul dintr-un aliment. În plus, dispozitivul are nevoie doar de o picătură de lichid pentru a face o determinare precisă, spre deosebire de aparatele existente la ora actuală, care au nevoie între 25 şi 50 de mililitri de substanţă.
O mică bucată de carne sau peşte este pusă într-o substanţă, rezultând un amestec (emulsie), care este analizat apoi de senzorii şi biosenzorii dispozitivului creat de cercetătorul gălăţean.
Inovaţia cu care a venit profesorul Constantin Apetrei este detectarea aminelor biogene din produsele alimentare, pentru că unele sunt benefice pentru sănătate, cum ar fi adrenalina, dopamina, noradrenalina şi serotonina, iar altele sunt toxice, rezultând în urma degradării alimentelor, fiind vorba de histamină (care generează alergii sau poate provoca chiar moartea) şi tiramină (ce apare în produsele care nu sunt fermentate corect, cum ar fi varza murată).
Proiectul a fost finalizat în iulie 2016 şi va urma ceea ce se numeşte un transfer de cunoştinţe către industrie, pentru ca dispozitivul să fie certificat şi produs pe scară largă, urmând să ajungă în dotarea autorităţilor cu competenţe în domeniul alimentar. Preţul dispozitivului ar varia între 2.000 şi 3.000 de euro, dacă va fi produs în masă şi în funcţie de substanţele pe care producătorul urmăreşte să le detecteze.
„Se va putea face un control rapid al calităţii la peşte sau la carne. Mergi la piaţă şi nu ştii dacă peştele este proaspăt sau nu. Oamenii apreciază din ochi acest gen de lucru, pe când dispozitivul îţi spune cu certitudine dacă este proaspăt sau nu, pentru că rezultatul vine în câteva minute. Dacă un peşte este toxic, poate pune în pericol sănătatea populaţiei şi aici este utilitatea aparatului. Poţi dezvolta o alergie după ce consumi un astfel de peşte, dar poţi să faci şi o criză hepatică”, a precizat dascălul gălăţean.
Sistemul dezvoltat de Constantin Apetrei este similar cu un glucometru, un dispozitiv care măsoară glucoza din sânge. Următorul pas pentru profesorul din Galaţi este crearea unui dispozitiv pentru autentificarea alimentelor, dar şi identificarea cu exactitate a aditivilor din acestea.
”Se va putea analiza rapid dacă un aliment este falsificat sau nu, ori dacă un produs are sau nu originea declarată de producător, cum ar fi cazul vinurilor. De asemenea, se va putea verifica, la sucurile naturale, cât este suc şi cât este colorant”, îşi prezintă cercetătorul gălăţean următoarea invenţie.
Citeste mai mult: adev.ro/ojhpds