Episodul de topire semnificativă a calotei glaciare din Groenlanda, ce a afectat întreaga suprafaţă a acesteia, s-a încheiat după ce a scăzut din volum o perioadă de câteva zeci de zile, conform datelor rezultate în urma monitorizării, citate marţi de agenţia Xinhua.
Pierderea din cantitatea de gheaţă a fost duminică de aproximativ 7,6 gigatone, iar sâmbătă de aproape 8,5 gigatone, mult mai mare decât pierderea medie zilnică de 4 gigatone, a informat luni organizaţia Polar Portal.
Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA) din Statele Unite a raportat în a doua parte a lunii iulie debutul unui eveniment de topire major de-a lungul calotei glaciare, miliarde de tone de apă topită revărsându-se în Oceanul Atlantic.
Potrivit Polar Portal, punctul culminant al episodului de topire a calotei glaciare s-a încheiat, iar stratul îngheţat va începe în luna august să acumuleze o cantitate mai mare de zăpadă decât cea de apă topită.
Polar Portal şi-a actualizat datele obţinute în urma monitorizării, furnizate de institutul Danish Arctic.
Calota glaciară din Groenlanda a suferit cea mai mare pierdere de volum înregistrată într-o singură zi joi, când 12,5 miliarde de tone de gheaţă s-au topit şi s-au scurs în ocean, conform estimărilor computerizate.
Polar Portal a raportat, de asemenea, o altă zi cu o topire masivă la 31 iulie când ”56% din calota glaciară prezenta cel puţin un milimetru de topire la suprafaţă şi peste 10 miliarde de tone de gheaţă pierdute în ocean doar din topirea suprafeţei”.
Conform NASA, masa de aer cald care a adus un val de caniculă în Europa a provocat episodul de topire pe toată suprafaţa calotei glaciare din Groenlanda.
Luna iulie 2019, marcată de o caniculă excepţională în Europa, a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în lume, depăşind chiar temperaturile din iulie 2016, potrivit datelor serviciului european Copernicus privind schimbările climatice. Potrivit Copernicus, temperatura medie a lunii iulie 2019 a fost cu 0,56 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1981-2000 şi cu 1,2 grade Celsius peste nivelul preindustrial – baza de referinţă a experţilor ONU pentru climă. Copernicus a notat că temperaturile au fost peste media normală şi în zone nordice ca Alaska, Groenlanda şi în unele părţi ale Siberiei, precum şi în Asia centrală şi în unele regiuni ale Antarcticii.
Agenţia atmosferică americană NOAA nu a publicat încă concluziile pentru luna iulie.
Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a estimat că 2019 ar trebui să fie inclus în Top 5 al celor mai călduroşi ani din istoria recentă.
Sursa: dcnews.ro