luni, decembrie 4, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Are peste 2 milenii, este promovată de CNN și se află la 100 m adâncime în inima Transilvaniei

Salina din Turda are o vechime de 2.000 de ani și este folosită ca muzeu și parc de distracții din anul 1992.

Situata in inima Transilvaniei, la cinci kilometri de orașul Turda, pe un drum anevoios, dar practicabil, se află poate cea mai interesantă lume subterană din întreaga Românie. Este de fapt o mina de sare, cu o vechime de peste două milenii, scrie CNN. Astăzi salina a devenit o atracție turistică neobișnuită. Mii de turiști coboară în galeriile sale verticale pentru a practica sporturi ca mini-golf, bowling sau pentru a vâsli în apele lacului subteran.

Pe site-ul  televiziunii de știri CNN sunt publicate mai multe fotografii cu salina Turda realizate de fotograful britanic Richard John Seymour, care a vizitat-o recent.

Salina din Turda are o vechime de 2.000 de ani și este folosită ca muzeu și parc de distracții din anul 1992. Deși închisă în anul 1932, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial era folosită ca adăpost. Mai târziu a fost depozit de brânză.

„Fotografierea acestui spațiu a fost o provocare datorită dimensiunilor sale. Trecerea de la natură la antropic este una lină”, spunea fotograful.

Odată coborât în galerie, se așterne în fața ochilor lumea subterană din apropiere de Turda. Un magazin de suveniruri, bănci peste tot, locuri de joacă pentru copii, mese de biliard și tenis de masă, bowling, un amfiteatru, o roată imensă care face o rotire completă în 8 minute și un tavan de sare înalt de 13 etaje.

Salina Turda aducea bani frumoși Imperiul Habsburgic: pe atunci, sarea era mai valoroasă decât aurul și susținea comunitatea locală.

În anul 2008, în salina Turda au fost investite 6 milioane de euro.

În subteran, mișcarea aerului este practic neglijabilă. La intrarea în salină, curenții de aer au viteza de 0.64-0.70 m/sec, iar în sala „Rudolf” aceasta este 0.02 m/sec. La Turda, aerosolii de sare sunt sub formă de particule solide, numărul total de germeni dintr-un metru cub fiind sub 2.000 în toate măsurătorile efectuate. În prezent, în cadrul minei denumite Gizela a fost amenajată sala „Staționar pentru tratament balnear cu aerosoli naturali”.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Ultima oară, sarea a fost extrasă de aici în 1932, tot atunci a și fost închisă. 60 de ani mai târziu, galeria a fost redeschisă pentru public și pentru pacienții cu boli respiratorii. În perioada 2008 – 2010, Salina Turda a fost modernizată în urma unei investiții de aproape șase milioane de euro, fiind inaugurată în ianuarie 2010, în prezența premierului de atunci, Emil Boc. De la deschiderea din 1992 până în prezent, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ 2,7 milioane de turiști români și străini. Pe site-urile specializate de turism internațional, Salina de la Turda are un rating foarte ridicat, unde sute de votanți au dat nota maximă locului.

Foarte interesant și..  A fost botezată pe vremea regelui Carol al II-lea cu prenumele de România. Povestea singurei românce care își serbează ziua numelui pe 1 decembrie

În filmul de mai jos se observă o parte din această „bijuterie arhitectonică în sare”

Surse: devizitat.net, evz.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.