sâmbătă, aprilie 20, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Armata celor care schimbă vremea! Luptă cu fenomene climatice deosebite, trăgând rachete spre cer

Unitatea de rachete din Bizigheştii de Vrancea se află la 180 km de Bucureşti. Fraţii Trifan au bateria cu opt proiectile și se pregătesc de trageri. Sunt la o unitate de luptă antigrindină.

Reporterii Click au reușit să prezinte armata celor care se luptă cu grindina. Trebuie să fie ordine în văzduh ca pământul să dea roade.

Iată cum descriu aceștia Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2:

O “armată” despre care se ştiu puţine lucruri, cu trupe organizate militar, dar în haine civile, cu puncte de comandă. Unităţile române care se luptă să schimbe vremea, trăgând rachete spre cer au efectuat zilele trecute teste ale armamentului într-o bază din zona Vrancei. …

”Aceşti oameni ţin legătura cu meteorologii, cu aviaţia, cu unităţile de rachete din teren. Când vremea o cere, se dă ordinul de tragere. Centrul de aici are în subordine 10 unităţi de atac”, ne explică Gheorghe Căuneii.

La 10 km de această bază, pe câmpurile de la Bizigheşti ,se află una dintre bazele cu baterii de rachete. Fraţii Marian (25 de ani)şi Florin Trifan (24 de ani) se antrenează de doi ani pe rachetele care fac grindina să dispară. Îşi fac treaba să împuşte norii cu săgeţile de foc, ca nişte roboţi.” Totul se face contra-timp.

“Rachetele au o lungime de 1.400 cm, o greutate de 8,8 kg şi conţin, în loc de explozibil, un cartuş cu ioni de argint. În aer se autodistrug după 49 de secunde şi împrăştie substanţa care produce intervenţii active în atmosferă”, explică Dan Axinte, unul dintre proiectanţii sistemului.

Foarte interesant și..  Avertizare meteo de ultima ora. Cod roşu de grindină şi vânt cu aspect tornadic in anumite zone

Sursa: click.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.