joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Vă mai aduceți aminte de mașina românească ARO? Era mândria României. A fost al patrulea vehicul de teren din lume ca performanță

În anii 1960 istoria auto din România era dominată de marca Dacia. Dar totuși, la începutul anilor 1970 s-a lansat Aro. Mașina Aro era dorită pentru că putea urca pe orice teren accidentat.

ARO și-a lansat cea mai faimoasă plăcuță de identificare – seria 24 care a dat naștere la o multitudine de stiluri de caroserie. Debutând în 1972, după șase ani pe planul de desen, este forma ARO prin excelență, simbolizată de preferatul meu personal, 243 cu trei uși.

Mai era și 244 cu patru uși, pickup-ul 242 și chiar au existat versiuni de lux făcute la sfârșitul anilor 1970, denumite 304 și 306. Modelele ce derivau din seria se diferentiau prin caroserie.

ARO 24 a fost o gamă de vehicule de teren fabricate începând cu anul 1972 de către Întreprinderea de Automobile ARO.Fabrica românească producătoare de vehicule de teren din Câmpulung-Muscel a avut mare succes în perioada comunistă.

A produs peste 380.000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în peste 110 țări. Modelul Aro 24 a fost cerut pe vremea aceea în țari precum Germania, Statele Unite ale Americii, Polonia sau Cehia. Uzina avea aproximativ 10.000 de angajați în perioada sa de glorie.

Automobilul de teren a ieșit din fabricație în anul 2003, când statul român a vândut brandul românesc unei companii americane deținute de cetățeanul american de origine cubaneza, John Perez.

Câțiva ani după ce ARO a intrat în funcțiune, a existat o companie cehă care a acceptat provocarea de a îmbunătăți și restaura aceste vehicule, dintre care multe erau deja destul de vechi și în stare de paragină.

În Cehia, Aro s-a fabricat până în 2013.Compania a renunțat în cele din urmă să lucreze la vehicule ARO din cauza lipsei de exemple adecvate disponibile pentru a lucra. S-au făcut și alte încercări de a continua construirea seriei 24, dar toate au eșuat în cele din urmă.

Foarte interesant și..  Cum a luat naștere fabrica OLTCIT, cea care a dat pe piață cea mai ieftină mașină de pe vremea lui Ceaușescu

ARO, MASINA LUI CEAUSECU

A fost fabricat în 1977 și a fost celebru la vremea lui. Vorbim despre autoturismul marca ARO 304 la bordul căruia Nicolae Ceaușescu se fălea să apară. După moartea dictatorului, acesta a intrat în posesia omului de afaceri Ovidiu Tender, iar mai apoi a ajuns la stat. In 2019 a fost scos la licitație de FISC.

Ca și caracteristici are 72.453 de kilometri la bord, un motor de 2.500 cmc, tapițerie din piele și trapă electrică.

Licitația a avut loc in februarie 2019, bunul fiind valorificat la prețul de 189.180 lei.

În zilele noastre, orice vehicul ARO original nu numai că crește în valoare, deoarece rămân din ce în ce mai puține dintre ele, dar dacă veți pune unul în funcțiune veți putea călători aproape în aceleași locuri în care ați putea cu un jeep sau off-road de ultima generație.

Astăzi a rămas mai mult un simbol al istoriei țării noastre. A fost cândva o mândrie națională.

Articole asemănătoare