duminică, iunie 16, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Atenție! Iată lista celor mai periculoase E-uri folosite în România. Dacă nu ai timp să citești, îți vei face atunci timp pentru bolile provocate de aceste E-uri

Pentru a vă face o idee despre nivelul de nocivitate al anumitor produse alimentare disponibile în România și pentru a fi în cunoștință de cauză în privința celor pe care ar trebui să le evitați, vă prezentăm mai jos lista celor mai frecvent utilizate și periculoase E-uri întâlnite în aceste produse, împreună cu efectele pe care aceste substanțe chimice le au asupra organismului nostru.

Sursa listei de mai jos o gasiti aici 

Vă reamintim că acest lucru nu înseamnă că celelalte E-uri utilizate în alimentele de pe rafturile supermarketurilor sunt complet inofensive! Pentru detalii despre fiecare aditiv alimentar, vă rugăm să accesați pagina dedicată fiecăruia prin intermediul link-ului din text.

E-urile de mai jos nu sunt prezentate în ordinea periculozității. Inainte de a cumpara produsele din magazine, verificati la ingrediente daca contin aceste E-uri.

E102-Tartrazina – Un colorant interzis în câteva țări din UE, dar permis în România. Poate produce tumori și afecțiuni grave ale ficatului. Se găsește în bomboane, acadele, băuturi răcoritoare cu aromă de portocale etc.

Amarant – E123 – Colorant roșu ce poate produce cancer, moarte fetală, astm. Acest aditiv poate fi găsit în vinurile roșii de masă (slabe) sau în vinurile roșii contrafăcute, lichioruri și icre. Este interzis în Austria, Norvegia, Rusia și SUA și se folosește restrictiv în alte țări din UE, cum ar fi Italia și Franța.

Galben FCF – E110 – Colorant ce poate produce, astm, disfuncții de percepție a gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive, tumori renale. Acest aditiv se găsește în băuturile răcoritoare de culoare galbenă, înghețată și dulciuri de culoare galben-portocalie.

Azorubina  E122 – Este un colorant roșu, obținut din gudron, care se adaugă la dulciuri, jeleuri, peltea. Poate produce reacții adverse la persoanele astmatice. Este interzis în SUA, Japonia, Suedia, Austria și Norvegia. Este permis în România.

Roșu ponceau 4R (roșu de coșenilă) – E124 – Colorant considerat cancerigen în diferite state, inclusiv SUA. În asociere cu alți aditivi, produce hiperactivitate la copii. Interzis în anumite țări în alimentele destinate copiilor sub 3 ani. Crește cantitatea de aluminiu din organism. Poate fi găsit în dulciuri, mezeluri, supe.

Foarte interesant și..  Fabrica imensă de E-uri din România. Aici totul se transformă în hrană, care mai apoi ajunge în farfuriile noastre

Albastrupatent – E131 – Colorant folosit mult în industria dulciurilor. Produce sindromul de hiperactivitate și deficit de atenție la copii (ADHD). La adulți, produce amețeli, probleme de respirație în cazul persoanelor astmatice, scade tensiunea arterială și dă reacții alergice. De asemenea, este cancerigen. Acest aditiv este interzis în SUA, Norvegia și Australia.

Verde S – E142 – Este un colorant alimentar ce dă culoarea verde. Se găsește în prăjituri, înghețată, jeleuri, bomboane. Este interzis în Canada, SUA, Japonia, Suedia, Finlanda și Norvegia. Poate da reacții alergice și nu este recomandat în alimentația copiilor, deoarece poate produce urticarie, insomnii, hiperactivitate și astm.

Sorbitolul – E420 – Îndulcitor interzis sugarilor și copiilor. Creează probleme digestive ca balonare, flatulență, dureri de stomac. Este un îndulcitor pentru băuturile răcoritoare hipocalorice, guma de mestecat și dulciuri.

Aspartamul  E951 – Un alt îndulcitor care poate da stări de oboseala, amețeli, dureri de cap și multe alte probleme de sănătate. Se găsește în unele băuturi răcoritoare și dulciuri.

Ciclamat – E952 – Îndulcitor interzis în SUA și Marea Britanie, deoarece testele au arătat că este cancerigen. Este permis în România. Îl găsim în băuturi răcoritoare hipocalorice, biscuiți, gemuri și produse de cofetărie.

Zaharina – E954 – Este un îndulcitor sintetic folosit în alimentele cu un aport caloric scăzut și în cele destinate diabeticilor. Se mai găsește în băuturi răcoritoare, bomboane, acadele, gemuri, prăjituri, medicamente și pasta de dinți. Această substanță a fost la început considerată sigură, apoi a fost interzisă în multe țări, inclusiv SUA, apoi din nou considerată sigură, iar mai târziu dăunătoare. Din 2010, o regăsim trecută în categoria substanțelor sigure. Astăzi, zaharina este interzisă în Canada, fiind declarată substanță posibil cancerigenă.

E621-Glutamatul de sodiu – Provoacă migrene și este cancerigen. Este utilizat pe scară largă în România, pe post de conservant și potențiator de aromă și poate fi găsit în lactate, mezeluri, conserve, supe instant, condimente etc.

Benzoat de sodiu – E211 – Este cancerigen și scade coeficientul de inteligență la copii. Agravează starea pacienților care suferă de urticarie cronică. Este un conservant folosit în alimentele acide, cum ar fi murăturile, băuturile carbogazoase și alte produse alimentare ce conțin acid citric.

Benzoat de calciu – E213 – Conservant cancerigen, produce migrene și agravează astmul. Se găsește  în conserve și preparate din carne.

Acidul benzoic  E210 – Conservant folosit pentru inhibarea drojdiilor și mucegaiurilor. Se găsește în brânzeturi, mezeluri, dulciuri, băuturi alcoolice etc. Poate produce cancer, astm, afecțiuni ale ficatului și rinichilor.

Nitritde sodiu – E250 – Conservant și stabilizator al culorii cărnii prelucrate. Acesta se folosește și pentru că este foarte eficient în inhibarea bacteriilor ce produc toxina botulinică. Nitriții în combinație cu proteinele formează substanțe cauzatoare cancer. Pentru a opri producerea de substanțe potențial cancerigene, pe lângă nitriți se adaugă și acid ascorbic.

Nitrat de sodiu – E251 – Ca și nitritul de sodiu, acesta este un conservant și un stabilizator al culorii cărnii prelucrate industrial și un inhibitor al dezvoltării bacteriilor ce produc toxina botulinică. Ca și nitriții, formează substanțe potențial cancerigene și produc hipertensiune, alergii, afecțiuni ale tiroidei, ficatului și sistemului digestiv.

Caramel – E150  Colorant alimentar de la brun la negru, ce se obține prin încălzirea zaharurilor, în prezența altor substanțe chimice. Poate fi întâlnit în diferite băuturi cum ar fi whisky, coniac, lichior, bere brună, băuturi răcoritoare. Se găsește și în dulciuri, pâine neagră, oțet balsamic, murături etc. Este cancerigen și neindicat în alimentația copiilor. Distruge complexul de vitamine B, atacă ADN-ul și produce afecțiuni ale rinichilor.

EDTA  E385 – Este un antioxidant introdus în maioneze, sosuri, sucuri, produse ce conțin fructe de mare și pește. Poate produce dezechilibre minerale și afecțiuni ale rinichilor. Inhibă coagularea  sângelui și acțiunea enzimelor. Este interzis în alimentația copiilor sub 2 ani.

Aditivii alimentari de mai sus reprezintă doar o mică parte dintre substanțele folosite în alimentele comercializate în România și nu înseamnă că doar acestea sunt dăunătoare.

Pe baza a ceea ce am scris mai sus, pentru a avea o sanatate bună este recomandat să evitați pe cât posibil alimentele preparate industrial.

  • Evitați să cumpărați mâncare de la fast-food sau dulciuri intens colorate.
  • Renunțați la băuturile răcoritoare carbogazoase.
  • Rețineți că majoritatea produselor de panificație (pâine, pateuri, cornuri) conțin o mulțime de E-uri. Încercați să achiziționați o mașină de pâine și să preparați pâinea acasă, folosind făină integrală.
  • Evitați să cumpărați supe instant și să adăugați prafuri sau cuburi de arome în mâncărurile preparate în casă, deoarece acestea conțin în principal sare și E-uri.
  • Înlăturați complet margarina din dieta voastră. Optați pentru unt românesc.
  • Consumați doar maioneză preparată în casă (folosind mixerul, se face în 5 minute) cu ouă proaspete, preferabil de la țară.
  • Consumați fructe proaspete în loc de compoturi sau dulcețuri din comerț.
  • Evitați să cumpărați conserve metalice.
  • Consumați doar murături făcute în casă sau de la țărani din piețe, deoarece aceștia nu adaugă aditivi.

Înțelegem că în ziua de azi este aproape imposibil să consumăm exclusiv alimente naturale, dar cu puțină voință și inteligență putem limita riscul de îmbolnăvire cauzat de alimentele nocive. Suntem conștienti că mulți pot invoca lipsa de timp sau bugetul limitat, dar este important să ne amintim că boala costă mult mai mult.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.