duminică, iulie 21, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Atitudinea unei copile de 15 ani în fața morții a înlăcrimat o țară întreagă! Testamentul sfâşietor al Teodorei, fiică de preot, învinsă de cancer după doi ani de suferință

O copilă de numai 15 ani, fiica unui preot din județul Bacău s-a pregătit pentru momentul final cu o demnitate şi o înțelepciune pe care mulți oameni maturi nu o au. Fata a murit duminică, după o suferință cruntă de doi ani, în timpul slujbei sfântului Maslu.

Familia preotului Florin Stamate, de la Parohia Şesuri, comuna Măgireşti (Bacău) a avut joi, 3 octombrie, o zi sfâşietoare, după ce şi-a condus fiica, pe Teodora, pe ultimul drum. Copila, care s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 15 ani, a fost înmormântată departe de locul natal, în cimitirul mănăstirii Paltin, de la Petru Vodă (judeţul Neamţ), ctitorie a părintelui Iustin Pârvu, un lăcaş de maici unde adolescenta obişnuia să-şi petreacă vacanţele în ultimii ani.

Teodora şi părinţii ei, Ecaterina şi Florin Stamate FOTO: Facebook

Rudele şi prietenii care i-au fost alături şi au participat la slujba înmormântării, au fost impresionaţi de tragica poveste a Teodorei, cea mai mare din cei cinci copii (doi băieţi şi trei fete) ai familiei preotului Stamate.

În ultimii doi ani, Teodora s-a luptat cu o boală groaznică, o formă rară de cancer osos (Sarcom Ewing), dar în ultimele zile de viaţă a avut puterea de a-şi consola părinţii şi pe fraţii ei şi, în plus, le-a dat şi câteva sfaturi. Preotul Stamate a făcut cunoscută  cumplita veste a morţii fetei sale duminică, 29 septembrie, chiar în ziua în care sora mai mică a Teodorei, Ilinca, împlinea două luni. În postarea sa, tatăl fetei a dezvăluit şi ultimele dorinţe exprimate pe patul de moarte de Teodora, una din ele fiind aceea de a fi înmormântată îmbrăcată în straie populare, aşa cum îi plăcea să le poarte cu diferite ocazii.

Teodora Stamate, alături de una dintre surioarele sale FOTO: Facebook/ Florin Stamate

Ultimele dorinţe „A plecat după ce ne-a pregătit pe fiecare dintre noi pentru acest moment. Cu doar câteva zile în urmă a împărţit toate lucrurile ei fiecărui frăţior în parte, apoi ne-a spus că dorinţa ei este să fie înmormântată în cimitirul mănăstirii de maici Paltin – Petru Vodă – Neamţ, acolo unde de câţiva ani mergea în vacanţă şi petrecea clipe înălţătoare alături de maici. Ne-a rugat să o îmbrăcăm în costum popular românesc. A dat fiecărui frăţior câte un sfat; ne-a întărit pe noi părinţii mulţumindu-ne pentru tot ce am făcut pentru ea şi cerându-şi iertare de la toţi“, a anunţat părintele îndurerat, într-o postare pe Facebook.

Foarte interesant și..  Bujorii de grădină, florile care îţi vindecă articulațiile. Vezi la ce mai sunt folosite în medicina populară românească

Florin Stamate a mai dezvăluit că Teodora a vrut să plece din această lume împăcată cu toată lumea, apreciind efortul celor care i-au fost alături în lupta inegală cu maladia ce o măcina. Din 2017, de când a primit cumplitul diagnostic, pentru Teodora au fost organizate campanii de strângere de fonduri la care au contribuit oameni simpli, agenţi economici, iar Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a acordat familiei fetei un sprijin financiar de 50.000 lei.

„M-a întrebat cum va putea să mulţumească vreodată tuturor celor care au ajutat-o şi s-au rugat pentru ea…I-am zis că, făcând şi ea acelaşi lucru pentru toţi…Şi aşa… împăcată cu toţi, cu sine şi cu Dumnezeu în timpul slujbei sfântului Maslu după prima Evanghelie s-a stins în tăcere dăruindu-ne o ultimă lacrimă ce-i curgea din ochişor“, a mai scris tatăl adolescentei.

Citeste mai mult: adev.ro/pysws5

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.