miercuri, aprilie 17, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Descoperire de excepție. Continentul ascuns sub ocean în urma cu 200 de milioane de ani. E un adevărat paradis

Cercetătorii de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud au identificat un „continent pierdut” sub insula Mauritius, relatează CNN. Fragmentul continental, acoperit de lavă a fost numit ”Mauritia.

În revista Nature Communications se precizează că acele fragmente de scoarţă reprezintă rămăşiţe ale vechiului continent sudic, Gondwana, care a existat în urmă cu peste 200 de milioane de ani.

Rocile din componența acestui scut continental au o vechime de până la 3,6 miliarde de ani. Din fragmentarea continentului Gondwana au luat naştere continente Africa, America de Sud, Antarctica, Australia şi subcontinentul India.

Profesorul Lewis Ashwal, coordonatorul studiului, afirmă că în urma acelei fragmentări continentale, pe fundul Oceanului Indian există fragmente de „continente nedescoperite”, de mărime diferite.

„Acea fragmentare nu a constat într-o simplă despărţire a fostului super-continent străvechi Gondwana, ci a fost un proces complex de despărţire, iar mai multe fragmente din scoarţa continentală, de mărimi diferite, au pornit în derivă în bazinul emergent al Oceanului Indian”, explica el.

Descoperire a fost făcută analizând un mineral – zircon – găsit în rocile expulzate la suprafaţa fundului oceanic de erupţiile vulcanice.

Maritius este o insulă şi nu există nicio rocă mai veche de 9 milioane de ani pe acea insulă”, afirma Ashwal.

Analizând rocile de pe insulă, cercetătorii au constatat că zirconul din regiune are o vechime de 3 miliarde de ani.

Descoperirea confirmă rezultatele unui studiu din 2013. Atunci s-au găsit urme de zircon străvechi în nisipul de pe insulă. Criticii acestei ipoteze spun că mineralul ar fi putut să fie transportat de vânt sau adus de oamenii de ştiinţă.

Profesorul Ashwal a spus că faptul că echipa lui a descoperit zircon străvechi în rocile din Mauritius ”contrazice orice sugestie că acesta ar fi putut fi transportat de vânturi, de valuri ori de spuma mării”.

Foarte interesant și..  Adevăratul motiv pentru care Prințesa Diana avea mereu părul scurt

Autorii studiului sunt de părere că descoperirea lor demonstrează „existenţa unei scoarţe continentale străvechi sub insula Mauritius”.

Sursa: a1.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.