sâmbătă, mai 25, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Au scăpat de sărăcie! Cea mai dezvoltată comună din România. Aici se trăiește ca în OCCIDENT

În județul Timiș există o comună, Dumbrăvița, care a învins sărăcia, flagel cu care se luptă majoritatea localităților din România. Dumbrăvița are în construcţie o sală polivalentă și a inaugurat un centru de afaceri. Aici  metrul pătrat de teren intravilan este scump, ajunge şi la 120 de euro.

Comuna Dumbrăviţa din judeţul Timiş se află la 6 kilometri distanță de Timișoara.

Investiţiile din fonduri europene au făcut ca localitatea să fie cunoscută în țară și peste hotare .

În toamnă se vor finaliza lucrările la complexul destinat competiţiilor sportive. Sala polivalentă va ocupa o suprafaţă de 2.000 metri pătrați, investiția fiind de 1,3 milioane de euro.

Ea va cuprinde o sală de sport cu vestiare, o sală de conferinţe, un spaţiu pentru expoziţii şi un infocentru turistic. Tribunele vor avea o capacitate de 500 de locuri.

În 2014, în aceeaşi comună s-a inaugurat un centru de afaceri, tot din bani europeni. Acum se lucrează la un centru de zi pentru îngrijirea copiilor, iar autorităţile mai au în plan extinderea unei linii de troleibuz, care să facă legătura cu Timişoara.

Dar investițiile nu sunt încheiate. Se mai au în vedere și alte cheltuieli cu proiecte legate de construirea unui cămin cultural, a unui liceu, și a unui bazin de înot.

„Am pregătit câteva documentaţii, proiecte pentru un cămin cultural, un liceu şi pentru un bazin de înot”, declara Victor Malac, primarul comunei Dumbrăviţa.

Un studiu elaborat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare în 2013,  arată că Dumbrăviţa, din judeţul Timiş, este cea mai dezvoltată localitate din România.

Clasamentul a fost întocmit pe baza Indicelui de Dezvoltare Socială Locală (IDSL), care ia în calcul şapte indicatori diferiţi: nivelul de educaţie, vârsta medie, speranţa de viaţă, numărul de autoturisme la mia de locuitori, suprafaţa medie a locuinţei, consumul de gaze pe locuitor şi categoria de mărime a localităţii. Dumbrăviţa este urmată de oraşul Voluntari şi de comuna Corbeanca, din judeţul Ilfov, de Predeal, Cluj-Napoca, Buşteni, Sibiu, Sinaia, Bucureşti şi Timişoara.

Foarte interesant și..  Cum arăta malul Mării Negre în urmă cu un secol? Plajele Duduia, Tataia şi Domniţa Ileana erau cele mai căutate

În ultimii ani, populaţia comunei a crescut considerabil (sunt 10.000 de locuitori), lucru resimţit şi în preţul terenurilor. Potrivit agenţiilor imobiliare, un metru pătrat de teren intravilan în Dumbrăviţa este cuprins între 80 şi 120 de euro.

Dezvoltarea Dumbrăviţei s-a datorat în mare parte proiectelor europene.

În perioada 2007-2013 au fost atrase peste trei milioane de euro. „Am avut 15 proiecte transfrontaliere cu Ungaria. Aceste proiecte erau considerate soft. De-abia acum, pentru ciclul 2014-2020, vor fi cele hard. Tot printr-un proiect transfrontalier vom face şi asfaltări de drumuri în cartierele de vile, pentru că în noile cartiere sunt probleme”, a declarat Nicolae Constantin, project manager la Primăria din Dumbrăviţa.

Sursa:greatnews.ro

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

  1. Comuna Dumbravita nu a fost niciodata saraca , nu mai comparati cu alte sate din estul si sudul Romaniei. E adevarat ca omul sfinteste locul si ca urmare vine tare din urma ( daca nu a depasit deja) localitatea Girocaflata si ea in imediata apropiere a Timisoarei . De fapt multe localitati din judetul Timis artata ca in occident, ceea ce din pacate nu se poate spune despre localitatile rurale din judetul vecin , tot dinBanat, Caras- Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.