Au strămutat un sat din Dolj de teama moroilor. Ce explicație dă un istoric? - Infoalert.ro
Connect with us

Diverse

Au strămutat un sat din Dolj de teama moroilor. Ce explicație dă un istoric?

Published

on

RECOMANDARE
TOP 12 fenomene INEXPLICABILE surprinse de camerele de luat vederi. Poti sa explici asa ceva? VIDEO

În județul Dolj, o așezare rurală a fost strămutată din cauza moroilor. Bătrânii din Gura Racului știu povestea stranie a satului lor, numit Săliște. Chiar si Marin Sorescu, născut in comuna doljeana Bulzesti, de care aparține acum Gura Racului, a scris  poezia intitulata „Moroii”.

Poezia prezenta în versuri faptul că locuitorii satului se ocupau cu „linistirea” spiritelor malefice si modul in care acestea îi bântuiau pe localnici.

„Sus, in deal, sunt aratanii, mama! Toata lumea stie ca satul a fost strămutat din cauza strigoilor. Si nici acum, nimeni nu are curaj sa treacă pe acolo. Mi-a povestit străbunica mea ca in fiecare noapte se aud zgomote puternice. Duhurile rele bântuie zona, iar cine trece pe acolo are doar de suferit. Un consătean a paralizat intr-o seara când a dat nas in nas cu un moroi. Nu este poveste, domnișoara, ce va spun eu. Sunt lucrurile adevărate care s-au întâmplat aici in satul Gura Racului“, a spunea Ioana Preda, femeie trecuta de 70 de ani. Localnicii vorbesc mereu cu teama despre locul „din deal“ unde nu au curaj sa se aventureze nici măcar in timpul zilei.

Cei mai mulți dintre oamenii care trăiesc aici sunt convinși ca strigoii sunt sufletele rele ale morților, care ies noaptea din mormânt si se transforma intr-un animal sau intr-o apariție fantomatica pentru a pricinui rele celor vii. Legenda moroilor s-a transmis din generație in generație.

„Aici a existat un bărbat pe nume Nae Coza care mergea noaptea in cimitir la ala de se zicea ca s-a transformat in moroi si ii cresta inima in patru. Doar așa il putea potoli. Știu ca lumea nu ne crede, dar așa a fost atunci. Oamenii nu se mutau ei așa daca nu era nimic adevărat. Țăranii cu greu isi părăsesc locuințele pentru a pleca dintr-un loc in altul. Cu arataniile alea nu este de glumit“, a povestit nea Ilie, un alt sătean din Gura Racului.

Istoricul Toma Radulescu a explicat ca in majoritatea satelor din județul Dolj, oamenii cred in moroi, confirmând faptul ca, in urma cu 200 de ani, satele au fost strămutate, dar din cauza ciumei.

„Mulți oameni au murit in urma cu 200 de ani din cauza «Ciumei lui Caragea». Satul Gura Racului a fost strămutat din cauza acestei boli. Sătenii, in vremea respectiva, credeau ca duhurile rele ii omorau. Si astăzi, țăranii pun fuse in pământ la căpătâiul mortului, iar daca li se pare ca se face moroi ii înfig si un ac in inima“, a specificat istoricul.

Sursa:teoriisecrete.ro

loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Diverse

Descoperire uimitoare: în organismul uman există atomi proveniți din alte galaxii!

Published

on

By

RECOMANDARE
Descoperire uimitoare: în organismul uman există atomi proveniți din alte galaxii!

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire extraordinară. Conform unui studiu recent, publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, mai mult de o jumătate din materia Căii Lactee și implicit jumătate dintre atomii care intră în componența corpurilor oamenilor, ar putea proveni din exteriorul galaxiei noastre.

Astrofizicienii de la Northwestern University (SUA, Illinois) au realizat simulări pe un supercomputer, identificând astfel un fenomen cosmic numit transfer intergalactic, care a dus la descoperirea unor aspecte neștiute din evoluția galactică, scrie sciencealert.com.

Astrofizicienii au constatat că exploziile colosale ale supernovelor pot expulza cantități imense de materie din propriile galaxii. Atomii pot fi propulsați, în acest fel, cu o forță suficient de mare pentru a parcurge distanțele imense de la o galaxie la alta. Datorită acestor fenomene, galaxia noastră, Calea Lactee, a „importat” materie provenită de la alte galaxii și, desigur, a și „exportat” gigantice cantități de atomi, în urma exploziilor propriilor supernove.

După cum remarcă conducătorul studiului, Daniel Anglés-Alcázar, în organismul fiecărui om există un număr de atomi proveniți din galaxiile vecine, deci, ne-am putea considera, fie și parțial, „călători prin spațiu” sau „imigranți extragalactici”. Citeşte mai mult pe cunoastelumea.ro

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***