vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Dacă vei călători pe malurile acestor râuri din România poți găsi aur aluvionar, pur, de 24 de karate. Mulți s-au îmbogățit de pe urma acestei indeletniciri

Țara noastră este una dintre cele mai bogate din lume atunci când vine vorba de metale prețioase, dar puțini sunt aceia care mai știu locurile unde se află acestea. Aurul, una dintre cele mai valoroase resurse naturale, curge, la propriu, în râuri. Bogata reţea hidrografică a României ascunde o comoară pe care doar câţiva cunoscători mai ştiu astăzi să o scoată la lumină. Chiar dacă este greu de crezut, în secolul XXI există români care se pot îmbogăți la fel ca vechii căutători de aur.

Râurile noastre aur poartă: de-a lungul istoriei, din apele României s-au extras sute de kilograme de metal preţios. Astăzi, cel mai pur aur aluvionar din Europa nu mai este exploatat, iar valoroasa artă a mănuirii şaitrocului a devenit un meşteşug pe cale de dispariţie.

Pe hartă substanţelor minerale publicată de institutul Geologic sunt prezentate principalele areale unde sunt depozite aluvionare de aur: răul Pianu, afluent al Mureşului, situat la nordul Munţilor Sebeş, zona Cibin-Olt pe rama nordică a Carpaţilor Meridionali, zona Râureni (pe Olt), albia Argeşului în sudul Carpaţilor Meridionali, Valea Arieşului din Munţii Apuseni şi râurile Bozovici şi Nera din Munţii Banatului.

Cine vrea să caute aur în râuri are nevoie de o autorizaţie pentru exploatare din partea statului român, însă mulţi căutători independenţi exploatează fără această autorizaţie. În cele mai multe cazuri căutătorii folosesc metodă primitivă de exploatare, adică cernerea aluviunilor printr-o sită deasă. Legendele susţin că pe vremea strămoşilor noştri era de ajuns doar să pui o blană de oaie în apa şi aurul rămânea prins în ea.

Rîul Vâlsan este unul dintre afluenţii principali ai Argeşului. După numai cinci minute de căutări, cu o lopată şi un vas numit şaitroc, geologul Costel Ungureanu a descoperit aur în nisipurile din albia apei. Acesta este aur aluvionar, pur, de 24 de karate. Metalul preţios a fost adus de ape din zăcămintele aurifere din Carpaţi şi s-a depus în aluviuni, adică în nisipul şi pietrişul din albia râului. Spre deosebire de aurul din munţi, cel aluvionar poate fi extras mai uşor, fără cianuri şi fără tehnologii scumpe, dar se găseşte în cantităţi mai mici.

Rîul Vâlsan nu este singurul bogat în aur. În România, metalul nobil se găseşte în aluviuni pe majoritatea apelor care izvorăsc din munţii Apuseni şi din Carpaţii Meridionali. Ioan Stelea, geolog în cadrul Institutului Geologic al României: „Dâmboviţa, valea Argeşului, valea Topologului, Oltul, valea Streiului, valea Pianului, chiar în Banat, cea mai cunoscută ar fi valea Nerei.”

Foarte interesant și..  Romania are cele mai mari resurse de aur din Europa. Ce se exploata din Apuseni, reprezenta 25% din producția mondială a metalului prețios

România este una dintre puţinele ţări din Europa care deţin această resursă preţioasă, datorită reţelei bogate de râuri şi a zăcămintelor aurifere din Munţii Carpaţi. Însă de mai bine de 24 de ani România nu a mai exploatat aurul aluvionar. Resursa asta este ignorată pur şi simplu de autorităţi, de foarte mulţi ani. Cu toate că s-a semnalat prezenta ei şi zone cu concentrații extractibile, nimeni nu a încercat să dezvolte lucrul ăsta.

Citește și: Metoda simplă prin care scoți acasă aur curat din componente vechi de telefoane PC, sau laptopuri

Înainte de anul 1989, metalul nobil a fost exploatat la nivel industrial prin intermediul a zeci de balastiere, alături de nisip şi pietriş. Producțiile obținute în perioada regimului comunist depășeau sute de kilograme pe an. După 1989, în urma privatizării balastierelor, dar şi în lipsa unor reglementări din partea statului, aurul nu a mai fost sortat de nisip şi de pietriş şi a ajuns, în cele din urmă, în materiale de construcții.

Câteva sisteme complexe de canale pentru exploatarea aurului, provenind din vremea dacilor, au fost localizate în zona Pianu, dar şi în alte zone situate pe rama nordică a Munţilor Sebeş. Factorii naturali (eroziune, alunecari de teren etc.) şi antropici (agricultură, construcţii, împăduriri, etc.) au contribuit la modificarea morfologiei terenului, precum şi la ştergerea urmărilor activităţii miniere antice.

Citeste mai multe pe capital.ro si pe adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.