joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Apa cu clor de la robinet, modalitatea legală prin care murim încet, dar sigur

Clorul este folosit pentru a purifica apa pe care o bem sau pe care o folosim la spălat. Cu toate acestea, clorul este o substanța foarte periculoasa. Procesul cunoscut sub numele de clorinare, este de fapt o adăugare de clor in apa si este metoda cel mai des utilizata in Romania dar si in lume, pentru dezinfecția apei.

Printre problemele de sănătate pe care clorul le poate cauza se număra distrugerea celulelor, afecțiuni cardiace, cancer la sân și prostată, complicații respiratorii, îmbătrânire prematură, infecții ale pielii, iritarea nasului și a gatului. De asemenea, clorul din apa cauzează și oboseala și poate arde retina.

Dușurile cu apă fierbinte înrăutățesc situația. Căldura apei eliberează vapori de clor care formează un nor caustic. Acest nor caustic pătrunde în toată casa, astfel încât toții membrii familiei sunt afectați de dusul zilnic.

Clorul este o substanța foarte periculoasa pentru organismele vii. Ea este în prezenta în apa noastră datorita legilor date de niște oameni care nu au analizat treaba din toate unghiurile. Clorul din apa este destinat dezinfecției. Pentru a fi eficient el trebuie turnat în apa în cantități foarte mari, iar de aici încep probleme noastre, a celor care consumam apa tratata, fie ca o bem, fie ca facem dus, tot ne afectează.(Prin duș se crează vapori otrăvitori de clor rezultați din apa calda).

Apa îmbuteliata de foarte multe ori este mult mai periculoasa decât apa tratata de la robinet: nu de puține ori s-au găsit loturi infestate de tot felul de bacterii, apa plata din magazine sta în bidoane de plastic (din plastic trec compuși periculoși pentru sănătate in apa), apa poate fi statuta de multa vreme. Există comercianți care îmbuteliază apa de la robinet, este mai ecologic, mai comod, mai sănătos și mai ieftin sa o consumam de la robinet cu filtru decât sa o cumpăram.

Este foarte important nu numai sa ne gândim la sănătatea noastră, ci și sa facem ceva pentru ea, mai ales ca în ceea ce privește apa, avem soluția filtrului, care este la îndemână la aproape oricine.

In apa de la robinet se găsește Helicobacter Pylori, o bacterie ce poate duce la apariția cancerului. Nu e problema ca bei astăzi apa de la robinet si te vei infecta cu acea bacterie. Daca bei de mult timp numai apă de la chiuveta, sigur acea bacterie va fi in organismul tău și în timp vei fi pasibil un cancer. Cancer oricine are, dar nu e dezvoltat la toți.
Acum sa nu credeți ca sucurile pe care le cumpărați din supermarket-uri sunt făcute cu apa plata (de izvor etc..) Toate sucurile alea sunt făcute cu apa de asta care se găsește la chiuveta.

Clorul este utilizat intr-o varietate mare de aplicații, de exemplu este folosit ca agent de albire, este folosit ca agent decapant in metalurgie, in industria celulozei. Chiar dacă clorul este necesar in diferite forme de viata, clorofluorocarbura (o molecula care are in componenta ei clor), este responsabila, se pare, de distrugerea stratului de ozon.

Expunerea la clor și efectele asupra sănătății

Efectele expunerii clorului asupra sănătății sunt imediate, uneori chiar începând de la primele secunde. In funcție de durata de expunere dar si de cantitatea de clor, efectele sunt diferite.

Inhalare. Cele mai multe expuneri la clor se face prin inhalare (de exemplu in timpul dusului). Expunerile la un nivel scăzut de clor, acesta fiind prezent in anumite cazuri in aer (de exemplu prezenta in spatii închise, unde se folosește clor gazos) vor cauza iritații ale cailor respiratorii, dureri în gat si tuse. La un nivel mai ridicat de expunere, simptomele pot progresa: senzație de încordare la nivel de zona toracica, în respirație șuierătoare si/sau spasme bronșice. Mai multe expuneri pot avea ca rezultat edem pulmonar necardiogen.

Ingerarea. Deoarece clorul este in forma de gaz la temperatura camerei, este putin probabil ca expunerea sa aibă ca rezultat o ingerare. In orice caz ingerarea, in mod accidental se poate face cu ajutorul apei (clor dizolvat in apa), iar aceasta poate cauza deteriorarea țesuturilor, iar la nivelul stomacului, trac gastrointestinal (vorbim de o ingerare a unei doze mai mari, in mod accidental, decât doza prezenta in apa pentru dezinfectie).

Ochii si contactul cu pielea. O expunere la un nivel mic de clor gazos va cauza iritație ochilor si pielii. O expunere la un nivel ridicat va avea ca rezultat arderea pielii. Expunerea îndelungata la clor lichid poate provoca chiar deteriorarea iremediabila a pielii si ochilor.

Pielea și apa de la dus

Clorul a fost recunoscut ca un agent oxidant, ceea ce înseamna ca nu omoară doar germenii din apa, ci va afecta viata din țesuturile pielii tale. Dar asta nu este tot. Știai ca aburul de la dușurile calde conțin de fapt vapori de clor care se transforma in gaz cloroform, un iritant pulmonar si care produce un efect de oboseala? Corpul tău poate absorbi mai mult clor la un dus decât o face atunci când bei zilnic 8 – 10 pahare de apa. Deci dacă esti pasionat de dușuri fierbinți, ar fi bine sa-ti cumperi si sa-ti montezi un filtru de dus pentru a elimina acei vapori periculoși de clor.

Clorul are un efect puternic de uscare a parului si a pielii. Daca pielea este uscata, îmbătrânește mai repede. Deci ar fi indicat sa-ti montezi un filtru special la dusul tău, sau mai exista o varianta, sa-ti montezi un sistem de filtrare pentru toată casa. Deci este bine sa te asiguri ca nu folosești apa cu clor nici pentru dus si nici pentru apa de băut.

In SUA exista anumite studii care arata ca la doua decenii după începerea folosirii clorului pentru dezinfecția apei (in anul 1904), au început sa para anumite boli ca probleme de inima, cancer si senilitate. Aici nu vorbesc împotriva dezinfecției apei care este absolut necesara, ci mai degrabă încerc sa te conștientizez de pericolul clorului si sa-ti aduc in atenție cum anume te poți proteja de el. Dar este clar si evident ca avem nevoie ca un agent de dezinfecție sa fie adăugat in apa, fie ca vorbim de clor sau de alta substanță chimica.

Cercetătorii au descoperit că o cantitate mare de clor în apa de la robinet poate dubla riscul apariției unor serioase defecte ale inimii şi creierului în timpul dezvoltării unui făt. Studiul efectuat pe un grup de 400.000 de copii thailandezi a descoperit că există un risc mai mare pentru bebeluși de a se naște cu malformaţii dacă mama a băut apă tratată cu clor.

„Rezultatele studiului nu arată doar că apa care conține clor poate produce malformaţii, dar sugerează şi că expunerea la produsele cu clor poate fi responsabilă pentru anumite defecte,” declară autorul studiului, Jouni Jaakkola, de la Universitatea din Birmingham.

Plumbul, otrava din apa de la robinet

Plumbul apare în apa pe care o bem din cauza ţevilor folosite în instalaţiile de apă pe care le avem în case sau în blocurile de locuinţe. Coroziunea acestora conduce la apariţia plumbului în apă, ceea ce poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. Deşi în prezent s-a redus folosirea ţevilor din plumb, majoritatea caselor şi blocurilor de locuinţe vechi includ în instalațiile sanitare conducte sau subansamble din acest metal otrăvitor.

Rugina, la fel de periculoasă

Nici rugina nu lipseşte din apa care curge la robinete. Deşi nu este la fel de otrăvitoare precum plumbul, poate cauza probleme serioase de sănătate dacă este consumată în apă pe o perioadă lungă de timp.

Paraziţi, germeni şi bacterii

Cu toate că este clorurată, apa de la robinet poate conţine paraziţi, germeni sau bacterii. Acestea provoacă indigestii, probleme ale rinichilor, infecţii şi chiar septicemii.

Femeile însărcinate, în pericol din cauza clorului

Apa de la robinet poate fi periculoasă pentru femeile însărcinate. Ele prezintă riscul de a pierde sarcina din cauza consumului de apă clorurată. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu al Fundaţiei Americane pentru Studiul Apei. Studiile au demonstrat că expunerea uşoară la aceste substanţe chimice măreşte riscul de dezvoltare incompletă a fătului şi de avort spontan.

Foarte interesant și..  Alege ceaiul de ghimbir! Zece motive să înlocuiești cafeaua!

Doctorul David A. Savitz de la Universitatea din Carolina de Nord a monitorizat 3.100 de femei însărcinate care au băut apă de la robinet provenind din trei surse de distribuţie. Viitoarele mămici expuse la clor au prezentat un risc de 15,7% de a pierde sarcina. Totuşi, dr. David A. Savitz le asigură pe femeile care aşteaptă un copil că apa de la robinet este inofensivă dacă este consumată fiartă şi răcită sau dacă este folosită pentru prepararea hranei.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind clorurarea apei potabile stabilesc valoarea-limită de 5 miligrame de clor pe litru. Aceste reglementări sunt valabile şi în Europa, inclusiv în România.

Surse: eva.ro, moleculah2o.wordpress.com, clubptc.net

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.