Apelul unui medic pediatru. Opriți-vă copii până în 12 ani să mai folosească aceste dispozitive - Infoalert.ro
Connect with us

INFO ȘTIRI

Apelul unui medic pediatru. Opriți-vă copii până în 12 ani să mai folosească aceste dispozitive

Published

on

RECOMANDARE
Alertă de la POLITIE! Fiți vigilenți! Mii de români au fost înșelați în acest mod

Copiii și tinerii folosesc dispozitivele portabile (telefoane mobile, tablete, jocuri electronice) de 4-5 ori mai mult decât perioada recomandată de pediatri. Acest lucru are grave consecințe pentru sănătate, astfel că specialiștii pledează pentru interzicerea utilizării acestor aparaturi de către copiii sub 12 ani, relatează site-ul Healthytipsworld.com, citat de Huffington Post.

Chris Rowan, medic terapeut pediatru american, vorbeşte, într-o postare pe blogul său de pe Huffington Post, despre pericolele la care se expun copiii care îşi petrec prea mult timp butonând pe telefoane sau pe tablete. <<Fac apel la părinți, profesori și guverne să interzică copiilor sub 12 ani să folosească dispozitive electronice portabile>>, scrie el, enumerând 10 motive.

La nivel instituțional, American Academy of Pediatrics și Canadian Society of Pediatrics au recomandat deja de mult timp ca până la vârsta de 2 ani copiii să nu fie deloc expuși la tehnologie, cei cu vârstele între 3 și 5 ani să aibă accesul restricționat la doar o oră pe zi, iar cei între 6 și 18 să limiteze utilizarea acestor aparate la doar două ore pe zi.

Mai multe fundații care activează în domeniul sănătății copiilor, precum Kaiser Foundation și Active Healthy Kids Canada, au semnalat că perioadele recomandate de utilizare sunt cu mult depășite de către copiii, în condițiile în care accesibilitatea și utilizarea de astfel de tehnologii au crescut semnificativ în special în rândul celor foarte mici, notează RomaniaTV. 

Iată care sunt motivele pentru care trebuie sa puneți STOP acum folosirii de către copiii sub 12 a acestor dispozitive electronice.

Creșterea rapidă a creierului

Între zero şi doi ani, creierul copilului îşi triplează dimensiunea după care continuă să se dezvolte rapid până la vârsta de 21 de ani. Dezvoltarea creierului în acea perioadă de formare este determinată de stimulii din mediul înconjurător sau de lipsa lor. Stimularea provocată de supra-expunerea la tehnologie (telefoane, internet, tablete sau TV) este asociată cu deficit de atenție, întârzieri cognitive, probleme de învățare, impulsivitate crescută şi o abilitate mai mică de autocontrol.

Dezvoltare întârziată

Folosirea tehnologiei restricționează mişcare, lucru care poate duce la o dezvoltare întârziată, notează Chris Rowan. Unu din trei copii intră acum în sistemul educational cu astfel de probleme care le afectează rezultatele academice. Mişcarea îmbunătățește atenția şi abilitatea de a învăţa.

Obezitate epidemică

Televizorul şi jocurile video sunt legate de creşterea numărului de copii obezi. Copiii cărora li se permite să aibă un dispozitiv în dormitor au cu 30% mai multe şanse de a deveni obezi.

Privarea de somn

60% din părinţi nu îşi supraveghează copiii când aceşti folosesc diverse tehnologii şi 75% din copii au voie cu gadgeturi în dormitoare. 75% din copiii cu vârste între 9 şi 10 ani suferă de lipsa somnului, lucru care le influenţează negativ rezultatele de la şcoală.

Emisii de radiații

În mai 2011, OMS a plasat telefoanele mobile în categoria de risc 2B din cauza radiațiilor emise, ceea ce înseamnă că acestea pot duce la cancer. După o cercetare amănunțită în 2013, dr. Anthony Miller de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Toronto a propus reclasificarea expunerii la frecvențe radio în categoria 2A, ceea ce înseamnă „probabil cancerigenă”, ceea ce indică faptul că aceste dispozitive reprezintă o amenințare cu mult mai mare.

Boli mintale

Folosirea în exces a tehnologiei este unul din factorii care provoacă depresie, anxietate, deficit de atenţie, autism, tulburare bipolară, psihoze sau alte comportamente problematice printre copii.

Agresivitate

Conţinutul media violent poate provoca agresivitate. Copiii mici sunt din ce în ce mai expuşi la violenţa fizică şi sexuală din media din zilele noastre. Rowan dă exemplu jocul Grand Theft Auto V care ilustrează crime, sex, viol, tortură şi mutilare.

Demența digitală

Conţinutul media de mare viteză poate contribui la deficitul de atenţie, la scăderea puterii de concentrare şi a capacităţii de memorare. Copiii care nu pot fi atenţi, nu pot învăţa.

Efecte legate de viitorul copiilor

Tehnologia nu are capacitatea de a învăța copilul lecțiile de viață practice și abilitățile necesare pentru viața viitoare, astfel încât supraexpunerea la aceste gadget-uri și la mass-media i-ar putea afecta negativ viitorul.

RECOMANDARE
Comisia Iordache da o noua lovitura justitiei. Modificare in Codul Penal cu dedicatie pentru Dan Voiculescu

Potrivit unor studii, părinții a peste 75% dintre copii le permit acestora să folosească gadgeturile în camerele lor, ceea ce înseamnă că ei pot rămâne treji toată noaptea. Lipsa somnului le poate afecta activitatea din timpul zilei și succesul la școală.

Daca nu v-am convins atunci urmăriți ce spune in clipul de mai jos acest profesor universitar, biofizician.

Sursa articol: Adevarul.ro

Distribuiți aceste informații. Multi oameni au nevoie de ele pentru a-si creste copiii sănătoși din punct de vedere mental.

loading...
13 Commentarii

13 Comments

 1. George

  ian. 7, 2016 at 9:08 pm

  Parcă erau 10 motive dar am numărat 5. Poate am numărat eu gresit. Sau poate unele au fost supuse cenzurii.

  GTA 5 nu rulează pe deviceurisi gadgeturi.
  Libertatea de informare este un lucru bun.
  De ce sa ne limitam la o carte când pot avea acces la o întreagă biblioteca.

  Singurul lucru cu care sunt de acord relativ la deviceuri ese expunerea la radiații.

  Corectati-ma daca gresesc.

 2. alesandraa

  dec. 30, 2015 at 8:31 pm

  acum sunt carti online chiar si pe google play, tot cu deviceurile in mana vor sta 🙂

 3. Miranda

  dec. 10, 2015 at 4:07 pm

  Unde e cercetarea stiintifica care sustine afirmatiile de mai sus?

 4. Un om informat

  dec. 10, 2015 at 1:35 am

  Vreti adevarul, nu? Atunci nu mai cititi toate porcariile pe internet fara sa verificati sursele, fara sa faceti un pic de cercetare si sa validati cele scrise.

  Mai jos realitatea, adevar, cum vreti sa-i spuneti:

  http://www.balefirelabs.com/apps/banning-handheld-device-in-kids-a-response/

 5. cu parerea

  dec. 9, 2015 at 5:42 pm

  Totul e chestie de masura.

  Daca esti un parinte prost sfaturi de genul asta n-o sa te schimbe.
  Daca esti un parinte bun ceea ce scrie aici pentru tine e doar chestie de bun simt.

  Ocupati-va mai mult de copii si totul va fi mai bine.

  Ecranele si butoanele pot sa va ajute copii sa evolueze. Daca in schimb aceste obiecte ajung sa-i handicapeze pe copii atunci parintii acestor copii (ca de ex doamna cu televizoare in toate camerele) au nevoie sa-si puna intrebarea de ce i-au mai facut.

  Multe mame confunda ceea ce resimt ca instinct animalic de iubire materna cu dragostea umana.

 6. cu parerea

  dec. 9, 2015 at 5:37 pm

  ca multe lucruri totul e chestie de masura. daca esti un parinte prost sfaturi de genul asta n-o sa te schimbe. daca esti un parinte bun ceea ce scrie aici pentru tine e doar chestie de bun simt.
  ocupativa mai mult de copii si totul e ok. ecranele si butoanele pot sa va ajute copii sa evolueze. daca in schimb aceste obiecte ajung sa-i handicapeze pe copii atunci parintii acestor copii (ca de ex doamna cu televizoare in toate camerele) au nevoie sa-si puna intrebarea de ce i-au mai facut.
  multe mame confunda ceea ce resimt ca instinct animalic de iubire materna cu dragostea umana.

 7. doina

  dec. 8, 2015 at 8:45 pm

  Eu sunt cadru didactic si confirm ca deja se vad in viata copiilor rezultatele orelor multe petrecute la tv,calculator.O stare de agitatie si plictiseala ,nivel scazut de atentie, un nivel scazut de concentrare,agresivitate crescuta,rezistenta la frustrare foarte scazuta,lipsa autocontrolului,unii se plang si de dureri de cap.
  Cand am intrebat pe unii cate ore stau la calculator au raspuns ca petrec multe ore.
  Se plang si educatoare cu ani de vechime in invatamant ca generatiile de acum sunt copii agitati,nu pot fi atenti,nu se lasa mobilizati sa respecte reguli elementare de grup.
  Mai sunt si alti factori,alimnetatia cu e-uri,stresul din familie,dar sunt cercetari care indica nocivitatea aparaturii electronice asupra creierului copilului.
  Va recomand sa urmariti urmatorul video ca sa aflati mai multe informatii pe aceasta tema.E o conferinta a dlui Virgiliu Gheorghe.

 8. pt anonim

  dec. 8, 2015 at 4:53 pm

  cred ca mai mult iti doresti sa se exagereze in acest articol, ar fi bine sa crezi! aceste obiecte chiar autizeaza! si daca vrei cu adevar sa nu aiba prea mult acces se poate! de tine depinde ce face copilul tau! spun asta din proprie experienta, din pacate!!

 9. sandu

  dec. 7, 2015 at 10:45 pm

  foarte util, o sa fiu mai atent cu copii

 10. anonim

  dec. 7, 2015 at 2:42 pm

  Si eu am copil si stiu ca nu e bine sa se uite la tv prea mult sau sa se joace pe telefon fiind si mai mica. Dar noi avem tv in toate camerele si e imposibil sa nu o las. Doar in camera noastra e led. Dar noi am crescut cu desene dupa ’90 incoace. Pe mine nu m.au afectat nici la scl nici comportamental. Cred ca e si putina exagerare. Iese si la joaca, socializeaza si cu alti copii dar cand sta in casa se plictiseste si de atatea jucarii si s.ar mai uita si un pic la tv. Intr.adevar si pe mine ma sperie ce citesc in articolele legate de copii si tv,tel,tableta dar asta e era in care traim si nu pot fi evitate oricat am incera.

  • Anonim

   dec. 8, 2015 at 5:08 pm

   Anonimo! !!!!!! Te – a afectat și încă Cum! Ai TV în toate camerele ! !! Nu e normal, e prostie și te mai și fudulesti ca ai „led” de parcă ar conta.

  • Maya

   dec. 9, 2015 at 11:41 am

   Nu credeti ca ar fi mai bine ca in fiecare camera sa aveti o biblioteca cel putin de dimensiunea unui televizor ?! Copilul nu s-ar mai plictisi cand ar sta in casa. Din pacate in Romania ne „mandrim” cu numarul de televizoare din casa: TV in dormitor, in bucatarie, in sufragerie, de ce nu si in baie !
   Asa cum exista diferite forme de Tv dar si o multitudine de carti si jocuri creative pentru copii. Incercati sa le oferiti atentie si carti si nu se vor plictisi niciodata.

   • Ana

    ian. 10, 2016 at 9:37 pm

    Sau mai bine nu. Avem nevoie de copaci să respirăm și să ne bucurăm de o sănătate bună atât noi cât și copiii noștri. Iar aceștia abia se mai găsesc în păduri. Pe lângă blocuri îi tăiem de teamă să nu ‘cadă peste bloc’, din curte la fel, doar e mai frumos pustiu. Și tot așa. Ar fi de bun simț fie să mergem la bibliotecă să citim, fie să folosim tehnologia în mod inteligent și să ne bucurăm de bogăția de informație, gratuită și variată. Nu toate învățăturile moștenite de la părinți sunt de bun simț. Dar nici tehnologia folosită greșit nu face bine. Dacă tot sunt pasionați copiii noștri de calculatoare și tablete, mai bine să îi trimitem la cursuri de informatică, mai apoi programare, să le oferim posibilitatea să învețe să facă ceva util cu tehnologia, să prelucreze imagini, să realizeze filmulețe, etc. Posibilitățile sunt nenumărate. Lucrurile sunt făcute să le folosim. De noi depinde în ce manieră. Face mai rău să cădem în extreme.

Lasă un răspuns

Politica

Mai arunca Dragnea Romania in aer? Ultimele informatii despre OUG pe amnistie si gratiere

Published

on

By

RECOMANDARE
Medic român, mesaj devastator pentru Dragnea. "Le cereți scuze pușcăriașilor, dar pacienților care sunt tratați în jeg în spitale când le veți cere scuze?"

Reacţie de ultimă oră a lui Liviu Dragnea pentru Digi24 în legătură cu vehiculata intenţie a Guvernului de a adopta mâine o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Într-un mesaj transmis luni seară pentru Digi24, Liviu Dragnea a negat vehement faptul că Executivul va adopta o asemenea ordonanţă.

,,I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unui OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de mâine. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public”, se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea.

G4Media.ro anunțase luni după-amiază că exista un risc iminent ca o astfel de ordonanță să fie adoptată la ședința de guvern de marți, cu precizarea că Liviu Dragnea avea o problemă încă din cursul după amiezii în legătură cu semnătura Ministrului Justiției.

Astfel, singura necunoscută era, luni după-amiaza, cine va semna documentul în caz că Tudorel Toader refuză, având în vedere că secretarul de stat Mariana Moț ar fi intrat în concediu. Ultimele informații obținute de G4Media.ro arată că nici unul din ceilalți trei secretari de stat de la Ministerul Justiției nu a vrut să-și asume semnarea acestei OUG, la fel ca și ministrul Tudorel Toader, ceea ce l-a determinat pe liderul PSD să bată în retragere.

Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, o Ordonanță de Urgență poate fi trimisă la Monitorul Oficial spre publicare și fără semnătura de la Ministerul Justiției, dacă ministerul nu figurează printre inițiatori. Un OUG pe amnistie și grațiere ar putea fi inițiat, de pildă, de Ministerul de Interne, dacă Guvernul dorește să sară MJ din procedura de adoptare, arătau luni după-amiază pentru G4Media.ro sursele citate.

Însă, potrivit surselor G4Media.ro, aparatul guvernamental ar fi informat-o luni seară pe premierul Viorica Dăncilă că, dacă Ministerul Justiției nu este inițiator în această chestiune a amistiei și grațierii, nici un alt minister nu poate fi inițiator. Cu alte cuvinte, a picat varianta ca, dacă Ministerul Justiției se opune, OUG să fie inițiat de Ministerul de Interne.

Cum s-a ajuns la această situație

În cursul zilei de luni a avut loc o serie de întâlniri neuzuale. Tudorel Toader s-a văzut la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă, iar ulterior s-a deplasat la Parlament, unde a discutat aproape o oră cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. La ieșire, Toader a evitat presa.

Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, Tăriceanu nu susține OUG-ul pe amnistie și grațiere. Primul semnal oficial l-a transmis purtătorul de cuvânt, Varujan Vosganian, că ALDE nu este inițiator și nu susține acest tip de OUG.

Amintim că G4Media.ro a dezvăluit, vineri, în premieră intenția Guvernului de a adopta în ședința de marți OUG-ul pe amnistie și grațiere. Ședința a fost devansată în mod neuzual; de regulă ședințele guvernului au loc miercuri sau joi.

De vineri și până luni după-amiaza, niciun lider PSD nu a negat intenția Guvernului de a adopta ordonanța de urgență. De altfel, singurele clarificări pe această temă au venit abia luni seara prin mesajul transmis de liderul PSD către reporterul Digi24.

Potrivit surselor citate, premierul Viorica Dăncilă ar fi renunțat la rândul ei, în ciuda presiunilor liderului PSD, având în vedere faptul că se teme de semnarea unui OUG. Nefiind parlamentar, Dăncilă nu este apărată de imunitate în fața unei eventuale anchete.

Dacă OUG-ul nu va fi adopotat marți, acest lucru nu se mai poate întâmpla până la sesiunea din toamnă a Parlamentuui. Guvernul poate adopta OUG doar pe durata sesiunii extraordinare parlamentare, adică cel târziu până joi, 19 iulie, când este ultima zi a sesiunii extraordinare, dată stabilită prin hotărâri ale conducerilor celor două camere.

În cazul în care Guvernul dorește totuși să adopte o Ordonanță de Urgență în afara sesiunii parlamentare extraordinare, Senatul și Camera Deputaților trebuie convocate de urgență în termen de cinci zile. Altfel, OUG-ul nu intră în vigoare.

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***