Copiii și tinerii folosesc dispozitivele portabile (telefoane mobile, tablete, jocuri electronice) de 4-5 ori mai mult decât perioada recomandată de pediatri. Acest lucru are grave consecințe pentru sănătate, astfel că specialiștii pledează pentru interzicerea utilizării acestor aparaturi de către copiii sub 12 ani, relatează site-ul Healthytipsworld.com, citat de Huffington Post.
Chris Rowan, medic terapeut pediatru american, vorbeşte, într-o postare pe blogul său de pe Huffington Post, despre pericolele la care se expun copiii care îşi petrec prea mult timp butonând pe telefoane sau pe tablete. <<Fac apel la părinți, profesori și guverne să interzică copiilor sub 12 ani să folosească dispozitive electronice portabile>>, scrie el, enumerând 10 motive.
La nivel instituțional, American Academy of Pediatrics și Canadian Society of Pediatrics au recomandat deja de mult timp ca până la vârsta de 2 ani copiii să nu fie deloc expuși la tehnologie, cei cu vârstele între 3 și 5 ani să aibă accesul restricționat la doar o oră pe zi, iar cei între 6 și 18 să limiteze utilizarea acestor aparate la doar două ore pe zi.
Mai multe fundații care activează în domeniul sănătății copiilor, precum Kaiser Foundation și Active Healthy Kids Canada, au semnalat că perioadele recomandate de utilizare sunt cu mult depășite de către copiii, în condițiile în care accesibilitatea și utilizarea de astfel de tehnologii au crescut semnificativ în special în rândul celor foarte mici, notează RomaniaTV.
Iată care sunt motivele pentru care trebuie sa puneți STOP acum folosirii de către copiii sub 12 a acestor dispozitive electronice.
Creșterea rapidă a creierului
Între zero şi doi ani, creierul copilului îşi triplează dimensiunea după care continuă să se dezvolte rapid până la vârsta de 21 de ani. Dezvoltarea creierului în acea perioadă de formare este determinată de stimulii din mediul înconjurător sau de lipsa lor. Stimularea provocată de supra-expunerea la tehnologie (telefoane, internet, tablete sau TV) este asociată cu deficit de atenție, întârzieri cognitive, probleme de învățare, impulsivitate crescută şi o abilitate mai mică de autocontrol.
Dezvoltare întârziată
Folosirea tehnologiei restricționează mişcare, lucru care poate duce la o dezvoltare întârziată, notează Chris Rowan. Unu din trei copii intră acum în sistemul educational cu astfel de probleme care le afectează rezultatele academice. Mişcarea îmbunătățește atenția şi abilitatea de a învăţa.
Obezitate epidemică
Televizorul şi jocurile video sunt legate de creşterea numărului de copii obezi. Copiii cărora li se permite să aibă un dispozitiv în dormitor au cu 30% mai multe şanse de a deveni obezi.
Privarea de somn
60% din părinţi nu îşi supraveghează copiii când aceşti folosesc diverse tehnologii şi 75% din copii au voie cu gadgeturi în dormitoare. 75% din copiii cu vârste între 9 şi 10 ani suferă de lipsa somnului, lucru care le influenţează negativ rezultatele de la şcoală.
Emisii de radiații
În mai 2011, OMS a plasat telefoanele mobile în categoria de risc 2B din cauza radiațiilor emise, ceea ce înseamnă că acestea pot duce la cancer. După o cercetare amănunțită în 2013, dr. Anthony Miller de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Toronto a propus reclasificarea expunerii la frecvențe radio în categoria 2A, ceea ce înseamnă „probabil cancerigenă”, ceea ce indică faptul că aceste dispozitive reprezintă o amenințare cu mult mai mare.
Boli mintale
Folosirea în exces a tehnologiei este unul din factorii care provoacă depresie, anxietate, deficit de atenţie, autism, tulburare bipolară, psihoze sau alte comportamente problematice printre copii.
Agresivitate
Conţinutul media violent poate provoca agresivitate. Copiii mici sunt din ce în ce mai expuşi la violenţa fizică şi sexuală din media din zilele noastre. Rowan dă exemplu jocul Grand Theft Auto V care ilustrează crime, sex, viol, tortură şi mutilare.
Demența digitală
Conţinutul media de mare viteză poate contribui la deficitul de atenţie, la scăderea puterii de concentrare şi a capacităţii de memorare. Copiii care nu pot fi atenţi, nu pot învăţa.
Efecte legate de viitorul copiilor
Tehnologia nu are capacitatea de a învăța copilul lecțiile de viață practice și abilitățile necesare pentru viața viitoare, astfel încât supraexpunerea la aceste gadget-uri și la mass-media i-ar putea afecta negativ viitorul.
Potrivit unor studii, părinții a peste 75% dintre copii le permit acestora să folosească gadgeturile în camerele lor, ceea ce înseamnă că ei pot rămâne treji toată noaptea. Lipsa somnului le poate afecta activitatea din timpul zilei și succesul la școală.
Daca nu v-am convins atunci urmăriți ce spune in clipul de mai jos acest profesor universitar, biofizician.
Sursa articol: Adevarul.ro
Si eu am copil si stiu ca nu e bine sa se uite la tv prea mult sau sa se joace pe telefon fiind si mai mica. Dar noi avem tv in toate camerele si e imposibil sa nu o las. Doar in camera noastra e led. Dar noi am crescut cu desene dupa ’90 incoace. Pe mine nu m.au afectat nici la scl nici comportamental. Cred ca e si putina exagerare. Iese si la joaca, socializeaza si cu alti copii dar cand sta in casa se plictiseste si de atatea jucarii si s.ar mai uita si un pic la tv. Intr.adevar si pe mine ma sperie ce citesc in articolele legate de copii si tv,tel,tableta dar asta e era in care traim si nu pot fi evitate oricat am incera.
Anonimo! !!!!!! Te – a afectat și încă Cum! Ai TV în toate camerele ! !! Nu e normal, e prostie și te mai și fudulesti ca ai „led” de parcă ar conta.
Nu credeti ca ar fi mai bine ca in fiecare camera sa aveti o biblioteca cel putin de dimensiunea unui televizor ?! Copilul nu s-ar mai plictisi cand ar sta in casa. Din pacate in Romania ne „mandrim” cu numarul de televizoare din casa: TV in dormitor, in bucatarie, in sufragerie, de ce nu si in baie !
Asa cum exista diferite forme de Tv dar si o multitudine de carti si jocuri creative pentru copii. Incercati sa le oferiti atentie si carti si nu se vor plictisi niciodata.
Sau mai bine nu. Avem nevoie de copaci să respirăm și să ne bucurăm de o sănătate bună atât noi cât și copiii noștri. Iar aceștia abia se mai găsesc în păduri. Pe lângă blocuri îi tăiem de teamă să nu ‘cadă peste bloc’, din curte la fel, doar e mai frumos pustiu. Și tot așa. Ar fi de bun simț fie să mergem la bibliotecă să citim, fie să folosim tehnologia în mod inteligent și să ne bucurăm de bogăția de informație, gratuită și variată. Nu toate învățăturile moștenite de la părinți sunt de bun simț. Dar nici tehnologia folosită greșit nu face bine. Dacă tot sunt pasionați copiii noștri de calculatoare și tablete, mai bine să îi trimitem la cursuri de informatică, mai apoi programare, să le oferim posibilitatea să învețe să facă ceva util cu tehnologia, să prelucreze imagini, să realizeze filmulețe, etc. Posibilitățile sunt nenumărate. Lucrurile sunt făcute să le folosim. De noi depinde în ce manieră. Face mai rău să cădem în extreme.
foarte util, o sa fiu mai atent cu copii
cred ca mai mult iti doresti sa se exagereze in acest articol, ar fi bine sa crezi! aceste obiecte chiar autizeaza! si daca vrei cu adevar sa nu aiba prea mult acces se poate! de tine depinde ce face copilul tau! spun asta din proprie experienta, din pacate!!
Eu sunt cadru didactic si confirm ca deja se vad in viata copiilor rezultatele orelor multe petrecute la tv,calculator.O stare de agitatie si plictiseala ,nivel scazut de atentie, un nivel scazut de concentrare,agresivitate crescuta,rezistenta la frustrare foarte scazuta,lipsa autocontrolului,unii se plang si de dureri de cap.
Cand am intrebat pe unii cate ore stau la calculator au raspuns ca petrec multe ore.
Se plang si educatoare cu ani de vechime in invatamant ca generatiile de acum sunt copii agitati,nu pot fi atenti,nu se lasa mobilizati sa respecte reguli elementare de grup.
Mai sunt si alti factori,alimnetatia cu e-uri,stresul din familie,dar sunt cercetari care indica nocivitatea aparaturii electronice asupra creierului copilului.
Va recomand sa urmariti urmatorul video ca sa aflati mai multe informatii pe aceasta tema.E o conferinta a dlui Virgiliu Gheorghe.
https://www.youtube.com/watch?v=jqoKhIiuZVM
ca multe lucruri totul e chestie de masura. daca esti un parinte prost sfaturi de genul asta n-o sa te schimbe. daca esti un parinte bun ceea ce scrie aici pentru tine e doar chestie de bun simt.
ocupativa mai mult de copii si totul e ok. ecranele si butoanele pot sa va ajute copii sa evolueze. daca in schimb aceste obiecte ajung sa-i handicapeze pe copii atunci parintii acestor copii (ca de ex doamna cu televizoare in toate camerele) au nevoie sa-si puna intrebarea de ce i-au mai facut.
multe mame confunda ceea ce resimt ca instinct animalic de iubire materna cu dragostea umana.
Totul e chestie de masura.
Daca esti un parinte prost sfaturi de genul asta n-o sa te schimbe.
Daca esti un parinte bun ceea ce scrie aici pentru tine e doar chestie de bun simt.
Ocupati-va mai mult de copii si totul va fi mai bine.
Ecranele si butoanele pot sa va ajute copii sa evolueze. Daca in schimb aceste obiecte ajung sa-i handicapeze pe copii atunci parintii acestor copii (ca de ex doamna cu televizoare in toate camerele) au nevoie sa-si puna intrebarea de ce i-au mai facut.
Multe mame confunda ceea ce resimt ca instinct animalic de iubire materna cu dragostea umana.
Vreti adevarul, nu? Atunci nu mai cititi toate porcariile pe internet fara sa verificati sursele, fara sa faceti un pic de cercetare si sa validati cele scrise.
Mai jos realitatea, adevar, cum vreti sa-i spuneti:
http://www.balefirelabs.com/apps/banning-handheld-device-in-kids-a-response/
Unde e cercetarea stiintifica care sustine afirmatiile de mai sus?
acum sunt carti online chiar si pe google play, tot cu deviceurile in mana vor sta 🙂
Parcă erau 10 motive dar am numărat 5. Poate am numărat eu gresit. Sau poate unele au fost supuse cenzurii.
GTA 5 nu rulează pe deviceurisi gadgeturi.
Libertatea de informare este un lucru bun.
De ce sa ne limitam la o carte când pot avea acces la o întreagă biblioteca.
Singurul lucru cu care sunt de acord relativ la deviceuri ese expunerea la radiații.
Corectati-ma daca gresesc.