duminică, iunie 16, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Babele din martie se aleg sau îţi sunt sortite? Ce babă ţi se cuvine în funcţie de data naşterii

Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare româneşti şi, încă din cele mai vechi timpuri, au fost văzute drept vestitoare ale primăverii. Noi îți spunem când sunt Babele în 2017, pentru a-ți alege baba, potrivit tradiției.

În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii. Nu știi când sunt Babele în 2017? Îți spunem noi: în perioada 1 – 9 martie, atunci când vremea este de obicei schimbătoare.

Bunicii noștri cunoșteau că primele zile din această luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Babă Dochia și-a luat numele de la Sfântă Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

Dacă ținem seamă că în străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare că întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros, potrivit crestinortodx.ro. Astfel, perioadă cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turmă să de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Babele prezic vremea
Zilele Dochiei sau Babele sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Baba Dochia era capricioasă și greu de mulțumit, la fel ca și vremea la început de an. Așa se face că, între 1 și 9 martie, vremea e mereu schimbătoare. E un prag meteorologic decisiv pentrul tot anul ce urmează. De aici și obiceiul de a alege „o babă”, adică una dintre zilele din acest interval, pentru a afla ce ne rezervă destinul până la finele anului în curs. Dacă e soare și vreme plăcută, atunci anul va fi plin de bucurii și realizări. Dacă e urât afară, va fi un an cu probleme.

Foarte interesant și..  Lista celor 10 alimente aduse din CHINA care sunt toxice, pline de material plastic, pesticide și substanțe chimice

Când sunt Babele în 2017 și cum îți alegi baba
Alegerea babei se poate face în două moduri: alegerea unei zile oarecare între 1 si 9 martie sau în funcție de data nașterii. Astfel, dacă persoana respectivă este născută între 1 si 9 ale oricărei luni, baba reprezintă data nașterii; dacă ziua de naștere este în afara acestui interval, cifrele ce formează ziua nasterii se adună și rezultatul reprezintă baba persoanei respective. De exemplu, dacă ziua unei persoane este pe 21, baba persoanei va cadea pe 2+1=3 Martie.

Legenda Babei Dochia
Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase. Una dintre ele o înfățișează că o babă ce avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lâna, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi da o floare albă și îi spune să spele lâna cu ea. Babă Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvară pentru că-și văzuse noră cu floarea în mână.

Ea își pune 9 cojoace de blană și urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă și i se udă cojoacele. Se dezbrăca rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămașa, vine gerul și o îngheață. Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile, să rămână amintire.

Sursa: stirilernl.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.