Greu de crezut: câțiva microbiologi germani de la institutul Max-Planck au descoperit modalitatea prin care bacteria Pseudomonas Syringae modifică temperatura de congelare a apei. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Science Advance.
La temperatura de 00C, apa distilată îngheață. Ultimele cercetări au evidențiat un fapt surprinzător: în anumite condiții, apa rămâne în stare lichidă la temperaturi care coboară mult sub zero, până la -36 0C.
Oamenii de știință au arătat că anumite microorganisme, in marea lor majoritate bacterii, pot produce o proteină deosebită, solubilă în membrana plasmică si susceptibilă să declanșeze o suprarăcire spontană. Microorganismele își protejează astfel celula de cristalele de gheață, care se formează, astfel, la o anumita distanta, fără contact direct, cu membrana plasmica.
Bacteria Pseudomonas syringae, se folosește la fabricarea zăpezii artificiale. Recent, experții au aflat informații detaliate privind mecanismele moleculare care conferă bacteriilor asemenea super-puteri.
Microbiologii germani explică acest fenomen natural: membrana plasmică a Pseudomonas syringae conține o proteină antigel, inaZ, ale cărei părți hidrofile si hidrofobe sunt capabile sa controleze temperatura medie a lichidului care le înconjoară, modificând orientarea acesteia față de moleculele apei.
Mecanismul descoperit nu este universal. Sunt și alte microorganisme care ar putea utiliza alte procese biologice cu același scop.
Sursa: incomemagazine.ro