vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Boala băuturilor carbogazoase afectează numeroase persoane din întreaga lume

NASH este o afecțiune a ficatului. Boala „ficatului gras”, în termeni medicali – steatohepatita nonalcoolică, reprezintă o inflamație cauzată de acumularea grăsimilor în ficat. Ea poate determina afectarea hepatică ce se agravează în timp.

Șase milioane de francezi suferă de maladia NASH, relatează publicația Le Parisien.

NASH este o boală tăcută, se dezvoltă lent, fără nici un simptom. Cauzele acesteia par a fi sedentarismul, diabetul, junk-food-ul, obezitatea.

Un comitet științific francez și GENFIT, una dintre cele mai mari companii europene din biotehnologie, au creat fondul „The Nash Education Program”. 1,9 milioane de euro sunt alocate proiectului, pentru educarea publicului și a personalului medical în lupta împotriva acestei „epidemii tăcute”.

Prognozele cercetătorilor sunt îngrijorătoare: 5% dintre pacienți cu NASH au , în cele din urmă, cancer la ficat, iar pentru 2020 se așteaptă ca aceasta maladie să devină principala cauza a transplantului de ficat în Franța, înaintea hepatitei C.

Nu alcoolul este cauza acestei boli. „Este o patologie care culpabilizează pacienții, deoarece medicii, care nu sunt întotdeauna bine informați, spun: «această persoană a băut»”, declară Jean-François Mouney, președintele GENFIT.

Confruntându-se cu creșterea progresivă a numărului de pacienți afectați, din ce în ce mai multe companii din domeniul biotehnologiei caută azi un remediu. „Acum cinci ani, erau trei implicate în acest subiect, acum sunt o sută.”

Foarte interesant și..  A fost interzisă în mai multe țări, dar în România e peste tot. Băutura care „îţi dă aripi spre MOARTE”

Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) și Spitalul Georges Pompidou din Paris arată că circa un bărbat din doi și o femeie din trei sunt supraponderali. Prea multă grăsime, zahăr, băuturi carbogazoase… „Acesta este motivul pentru care noi am denumit NASH – boala băuturilor carbogazoase”, precizează Jean-François Mouney. Sedentarismul este, de asemenea, un factor cheie.

Sursa: activenews.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.