Bomba Ţarului, cea mai puternică dintre bombele nucleare din istorie, reprezintă simbolul unei epoci trecute în care sovieticii şi americanii îşi măsurau puterea prin lovituri de bombe. Cu un nor atomic de opt ori mai înalt decât vârful Everest şi cu o energie degajată de 50.000 de kilotone, Bomba Ţarului, testată de ruşi în anii ’60, este de 1.400 de ori mai puternică decât bombele nucleare lansate de SUA asupra Japoniei în al Doilea Război Mondial luate împreună.
Pe data de 30 octombrie 1961, URSS a detonat cea mai puternică bombă nucleară din istorie. Explozia a spart ferestre la o distanţă de 560 de mile (peste 900 de kilometri), iar lumina produsă de explozie a fost vizibilă de la o distanţă de 620 de mile (circa 997 kilometri).„Bomba Ţarului”, aşa cum este cunoscut testul nuclear sovietic, a produs o explozie de 50-58 megatone.
În iulie 1961, Nikita Hrușciov, prim-secretarul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a decis că venise momentul ca imperiul sovietic să își arate încă o dată puterea pe care o are și a ordonat testarea celei mai puternice bombe nucleare din lume.
O bombă de o asemenea putere, genereză o minge de foc pe o distanţă de 10.3 kilometri pătraţi şi este capabilă să producă arsuri de gradul trei, tuturor oamenilor aflaţi pe o distanţă de circa 7.7 kilometri pătraţi de la epicentrul exploziei.
Detonarea s-a produs în arhipelagul Novaia Zemlia din nordul Siberiei, iar după explozie, suprafaţa insulei a fost modificată, iar stâncile ei s-au topit.
Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la NASA a relevat faptul că exploziile bombelor din cel de al Doilea Război Mondial au format unde de șoc în spațiu, modificând încărcătura electrică la nivelul atmosferei.
Specialiștii susțin că în fiecare raid în care erau realizate mai multe bombardamente, energia degajată era echivalentă cu cea a 300 de trăsnete.
Masivele bombardamente asupra orașelor Dresda și Hamburg au provocat efecte în ionosferă până la înălțimea de 1000 km.
Când vorbim despre exploziile provocate de om, ne gândim la Hiroshima. Cu toate acestea, această explozie ocupă locul șapte într-un top al celor mai puternice explozii din istoria umanității. Acea bombă a avut o putere de 15 kilotone, mult mai puțin decât bomba sovietică testată în anul 1961, care a avut o putere de 57 megatone.
Citeşte mai multe AICI!