Thailanda pare să fi găsit o modalitate foarte eficientă de a lupta împotriva defrişărilor. În comparaţie cu alte metode, aceasta este simplă şi rapidă.
În ultimele luni, ţara asiatică a folosit avioane militare pentru a umple pădurile cu seminţe.
Guvernul din Thailanda intenţionează să continue acest proiect pentru următorii cinci ani, iar zonele vor fi studiate şi controlate din aer. Se estimează că rezultatele pozitive vor începe să apară la începutul anului 2020.
Prima umplere cu seminţe a avut loc în regiunea Phitsanulok, unde un număr mare de aeronave a zburat „bombardând” peste 323 de hectare. Aceste „bombe cu seminţe” sunt pregătite să devină copaci giganţi.
Japonezul Fukuoka a fost cel care a avut această idee, care a fost perfecţionată de-a lungul anilor şi astăzi dă înapoi naturii tot ce am luat de la ea. Prin această metodă se estimează că aproape 1 milion de copaci sunt plantaţi zilnic.
„Bombele” sunt fabricate cu seminţe de copaci locali, împreună cu un amestec de argilă care facilitează germinarea lor. Fără îndoială, este o idee magnifică, deoarece multe ţări care au probleme cu defrişările trebuie să pună în aplicare astfel de planuri.
Distrugerea unor zone importante de pădure a dus la degradarea mediului. În multe ţări , defrişările masive au dus la modificarea climatului şi a spaţiilor geografice.
Defrişările sunt o contribuţie substanţială la încălzirea globală, şi, deşi 70 % din oxigenul respirat vin din alge şi cyanobacterii, distrugerea în masă a pădurilor este foarte dăunatoare. În plus, arderea plantelor din pădure pentru a curăţa locurile, degajă o cantitate enormă de CO2 care sporeşte impactul încălzirii globale. Defrişările reduc cantitatea de apă din sol şi a apelor subterane, precum şi umiditatea atmosferică.
Sursa: atlas-geografic.net