Câinii sunt animale de companie considerate membri ai familiei de mulți oameni.
Pierderea unui câine sau a unei pisici este adesea un motiv de durere profundă pentru majoritatea stăpânilor. Asociația Americană de Medicină Veterinară a descoperit că 85% dintre proprietarii de câini și 76% dintre proprietarii de pisici se gândesc la animalele lor de companie ca pe o familie.
Există o tendință globală în creșterea câinilor ca parte a familiei. De fapt, milioane de oameni din întreaga lume își iubesc câinii, se bucură de compania lor, merg la plimbare, se joacă și chiar vorbesc cu ei. Și există dovezi care sugerează că atașamentul față de animalele de companie este bun pentru sănătatea umană și chiar ajută la construirea comunității.
Cercetările arată că copiii care cresc cu un animal de companie dezvoltă un nivel mai ridicat de empatie și un nivel mai scăzut de stres. Câinii sunt extrem de benefici pentru familie. Ei îi învață pe copii lecții de viață valoroase precum responsabilitatea, încrederea, compasiunea, respectul și răbdarea. În timp ce animalele de companie oferă o mulțime de beneficii copiilor, copiii au, de asemenea, multe de oferit animalului de companie. Atât copiii, cât și animalele de companie se bucură de joaca împreună, cu energie ridicată, precum și de a avea un prieten în timpul somnului.
Din ce în ce mai des, câinii sunt incluși în evenimentele din familie și devin importanți pentru toți membrii familiei. Petrecerea mai mult timp în îngrijirea unui animal de companie crește atașamentul față de acel animal, ceea ce, la rândul său, reduce stresul la stăpâni.
Împărtășirea vieții cu un câine a fost asociată cu un risc scăzut de boală coronariană, o reducere a nivelului de stres și o activitate fizică crescută. Totodată a fost asociată cu o supraviețuire îmbunătățită a bolilor cardiovasculare în rândul adulților cu vârste cuprinse între 65 și 84 de ani care sunt tratați pentru hipertensiune arterială. Legătura dintre oameni și câini nu este numai bună pentru sănătatea umană, ci poate ajuta și la construirea comunității. Plimbarea unui câine îi scoate pe oameni din spațiile private, care pot fi izolate, și în zone publice unde interacțiunile cu vecinii și alți plimbători sunt posibile.
În ciuda tuturor acestor beneficii, există totuși oameni care consideră căinii ca fiind animale de pază, care trebuie să stea afară, legate cu un lanț la gât și să păzească curtea și gospodăria.
Dacă un câine este înlănțuit sau legat, iar nevoile sale de bază nu sunt îndeplinite, cruzimea și neglijența sunt în joc. Fiind legați, câinii nu se pot apăra și pot acționa agresiv atunci când sunt abordați. Câinii legați pentru perioade lungi de timp pot deveni extrem de agresivi.
Legislația în vigoare prevede limitarea mișcării câinilor ținuți în aer liber, măsură pentru care trebuie folosite anumite mijloace. Printre acestea se află și lanțul confecționat din zale metalice, care trebuie să aibă o lungime minimă, prevăzută în normele pentru aplicarea legii privind protecția animalelor.
Măsurile necesare în vederea asigurării condiţiilor de bunăstare şi protecţie a animalelor sunt incluse în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.
Astfel, deținătorii de animale trebuie să le asigure acestora, în funcție de nevoi, un adăpost corespunzător, hrană și apă, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală, scrie Avocatnet.ro.
”Conform normelor sanitar-veterinare, câinii obligatoriu trebuie să aibă apă proaspătă în permanență, iar vasul în care li se pune apa trebuie să fie dintr-un material care să permită curățarea și dezinfectarea cu ușurință și trebuie curățat zilnic. De asemenea, trebuie să aibă un vas de hrană, hrana să fie proaspătă, individuală și supravegheată zilnic. Iar pentru cine locuiește la curte, câinele poate fi ținut în lanț, cu precizarea că lanțul trebuie să aibă minim doi metri lungime, un vârtej pentru a permite răsucirea și pentru a evita încurcarea lanțului, iar zgarda câinelui trebuie să fie din piele sau dintr-un material textil” a explicat Daniel Cernucan.
”Un adăpost corespunzător depinde de talia câinelui. Asta înseamnă că pentru un câine de talie mare cușca trebuie să aibă o dimensiune de 120 cm ori 160 cm sau 1,92 metri pătrați, pentru un câine de talie medie adăpostul trebuie să aibă 110 cm ori 148 cm sau 1,62 metri pătrați, iar pentru un câine de talie mică 91 cm ori 122 cm sau 1,10 metri pătrați.
”De cele mai multe ori pentru a sesiza o astfel de faptă nici nu este nevoie să scoți ruleta pentru a măsura, e simplu să vezi un câine de talie mare că nu încape într-o cușcă mică și stă în ploaie sau în frig. Pentru a scrie sancțiunea măsurăm cu precizie. Sancțiunea contravențională pentru nerespectarea dimensiunilor cuștii se încadrează între 5.000 și 10.000 de lei, ceea ce înseamnă că persoana în cauză poate plăti în 48 de ore între 2.500 și 5.000 de lei. Mai multe aici
Comentariile sunt închise.