Roverul Perseverance al NASA a făcut recent o descoperire remarcabilă pe Marte: o rocă diferită de orice altceva văzut până acum pe suprafaţa Planetei Roşii, relatează Mashable. Poziţionată în vechiul canal al râului Neretva Vallis din craterul Jezero, această regiune a transportat apă acum miliarde de ani. Denumit „Atoco Point” după un punct de referinţă din Marele Canion, această rocă se distinge prin aspectul său unic, cu pete luminoase, într-un peisaj dominat de roci întunecate, asemănându-se cu un anortozit, un tip de rocă rar întâlnit în istoria explorării marţiene. Roca măsoară aproximativ 45 de centimetri lăţime şi 36 de centimetri înălţime.
Anortozitele, de obicei rare în sistemul solar, compuse în principal din feldspat, sunt semnificative deoarece sugerează că crusta timpurie a lui Marte este mai complexă decât se credea anterior, posibil asemănătoare cu crusta originală a Pământului. Prezenţa lor ar putea oferi perspective asupra evoluţiei geologice a lui Marte şi ar putea clarifica evoluţia Pământului şi apariţia vieţii. Deşi anortozitele sunt comune pe Lună şi în lanţurile muntoase terestre, găsirea uneia pe Marte este fără precedent. Descoperirea sugerează scenarii în care activităţile magmatice marţiene şi impacturile antice ar fi putut scoate la suprafaţă aceste roci, potenţial transportându-le în locaţiile lor actuale.
Perseverance, echipat cu instrumente sofisticate, a analizat Atoco Point, dar nu a colectat un eşantion, optând în schimb să-şi…
Citeste articolul integral la sursa originală AICI