Calendarul cosmic al lui Carl Sagan ilustrează un fascinant exerciţiu de imaginaţie, menit să facă mai uşor de înţeles istoria Universului, misterul “Marelui Început” şi evoluţia umană – dacă întregul Univers ar fi condensat într-un an terestru, fiecare lună, zi și secundă ar reprezenta perioade imense din istoria reală a cosmosului.
Cine a fost Carl Sagan?
Carl Sagan a fost un om de știință american, astronom, astrofizician și un excepțional popularizator al științei. Avea o sete de cunoaștere nemărginită. Era fascinat de Univers şi a fost preocupat constant să găsească răspunsuri la marile întrebări ale existenței – Cum a apărut viața? Suntem singuri în Univers? Care este viitorul umanității?
Deși era un om de știință riguros, nu respingea ipoteze îndrăznețe. A fost un susținător al explorării posibilității existenței vieții extraterestre, dar și un sceptic bine argumentat, cerând şi căutând dovezi solide înainte de a accepta concluzii.
Sagan credea în progresul umanității prin știință și educație. Avea o viziune optimistă despre viitor, dar avertiza asupra pericolelor ignoranței și autosuficienței. A promovat explorarea spațiului ca o cale de supraviețuire și dezvoltare pentru omenire.
Având o personalitate complexă, a combinat curiozitatea intelectuală profundă, cu un talent extraordinar de a comunica idei științifice publicului larg, a reușit să îmbine raționalitatea cu o viziune profund emoționantă despre locul nostru în cosmos.
Una dintre cele mai cunoscute reflecții ale sale este cuprinsă în cartea despre “Pale Blue Dot” (Punctul Albastru Pal), o fotografie a Pământului realizată, în 1990, de Voyager 1, de la cea mai mare distanţă de Terra, aproximativ 6 miliarde de kilometri : “Priviţi acest punct, este casa noastră, suntem noi. Aici locuiesc cei pe care îi iubim, pe care îi cunoaştem […] fiecare sfânt sau păcătos din istoria…
Articolul complet îl puteti citi AICI