O circulară a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a fost răspândită prin toate primăriile şi atrage atenţia că toţi locuitorii localităţilor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta.
Wc-urile din curte, dar și fosele septice au fost interzise, iar cei care refuză să se branșeze la canalizare riscă amenzi usturătoare.
Potrivit stirileprotv.ro, în localităţile rurale din toată România, localnicii sunt împărţiţi în două tabere: cei care s-au speriat de amenzi şi au depus cereri de branşare, dar şi unii mai săraci care susţin că nu au bani pentru a plăti instalaţiile noi.
Decizia vine ca urmare a faptului că România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor unei directive europene prin care toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori erau obligaţi, până la finalul anului trecut, să aibă gospodăriile branşate la canalizare.
În funcţie de distanţa dintre casa şi canalul public, costurile lucrărilor se încadrează între 1.200 şi 2.500 de lei.
Amenda variază între 2.000 şi 4.000 de lei, adică aproape dublu faţă de costurile de branşare la reţea
În acest moment, angajaţii primăriilor fac recensământul gospodăriilor ai căror proprietari au refuzat să se racordereze la reţeaua publică de canalizare.
Listele vor fi centralizate şi vor fi puse la dispoziţia Gărzii de Mediu, care va aplica amenzi celor care, în termen de trei luni de la un prim avertisment, nu vor rezolva problema.
Totodată, românii care nu sunt racordaţi la sistemul de canalizare, dar folosesc fose septice trebuia să le declare la primărie, pana la 30 octombrie 2022. Cei care nu au facuto deja riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Statul vrea astfel să inventarieze gospodăriile care folosesc fose septice. O lege din luna mai a acestui an spune că dacă în localitate există canalizare, oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă.
Potrivit TVR, Legea e în vigoare din luna mai 2022 dar unii primari abia acum încep să se agite ca să strângă datele. Actul normativ prevede că cei care şi-au construit fose septice începând cu luna mai au 120 de zile la dispoziţie ca să le declare. Restul – au 180 de zile la dispoziţie.
In nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern din luna mai, se arată că “una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor, se referă la implementarea directivei europene privind epurarea apelor uzate urbane. Dificultățile legate de implementarea acestei directive sunt determinate de gradul redus de asigurare a serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurare, uzura fizică și morală a infrastructurii aferente și costurile deosebit de mari implicate de respectarea cerințelor europene. Rata de conectare a populației la servicii de canalizare este de 55,8%, fiind cele mai scăzute dintre țările UE.”
Termenul de aplicare a Directivei europene 91/271/EEC era 31 decembrie 2018. Până la acea dată, toate localitățile din România cu peste 2.000 de locuitori ar fi trebuit să aibă gospodăriile branşate la canalizare
Datele Eurostat arată că în România sunt 1,8 milioane de locuinţe cu toalete în curte.