Uşor de folosit şi eficientă, banala folie de aluminiu este nelipsită din aproape orice bucătărie. O folosim la împachetarea alimentelor sau la prepararea lor.
Potrivit Adevarul.ro, un studiu din 2012, publicat în Jurnalul Internaţional al Ştiinţei Electrochimice a descoperit că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu apare riscul apariţiei osteoporozei şi a bolii Alzheimer.
Obiceiul de a înveli alimentele în folie de aluminiu nu este unul sănătos, mici particule din acesta ajungând în mâncare, putând provoca diverse probleme de sănătate. Cercetătorii sunt alarmaţi în special de faptul că o dată ajuns în preparate, aluminiul se poate acumula în organism.
Cand aluminiul este ţinut la rece şi nu este expus temperaturilor ridicate, transferul de particule de aluminiu din folie catre mâncare este minim. Odată încălzit, acest metal descarcă particule în produsul alimentar. Este însă eliminat fără probleme, cu ajutorul rinichilor, dacă aceştia sunt perfect sănătoşi, informează Ştirile Pro TV.
Atât Uniunea Europeana cât şi Statele Unite reglementează tipurile de plastic folosite pentru ambalarea alimentelor. Nicăieri în lume nu se vorbeşte însă despre foliile din aluminiu.
Chef Maria nu împachetează în folie de aluminiu alimentele pe care le dă la cuptor. Spune că este toxică şi că preferă hârtia de copt. Să vedem care este adevărul.
Aluminiul este cel mai răspândit metal din scoarţa terestră iar industria alimentară îl foloseşte pe scară largă.
Pe înţelesul tuturor: aerul îl face să nu interacţioneze cu alimentele. De aceea, sandwich-ul împachetat în această folie, spre exemplu, nu va fi afectat.
Conf. dr. ing. Paul Octavian Stanescu: „Pentru a diminua şi mai mult riscurile de interacţiune între produsele alimentare şi folia de aluminiu, între cele două e depus un strat foarte subţire de polietilenă, care protejează contactul dintre aluminiu şi produs. Pe acesta îl găsim în cutiile multistrat de lapte sau de suc.
Polietilena este un polimer, adică un plastic din categoria 2 sau 4. Un plastic sigur. Totuşi, există studii care leagă aluminiul de boala Alzheimer. Legătura o face… rinichiul.
Dacă nu suntem sănătoşi, dacă rinichii noştri NU funcţionează corespunzător, atunci într-adevăr se pot face acumulări. Acestea migrează spre alte organ, inclusiv creierul, de aici şi asocierea între Alzheimer şi cantităţile mari de aluminiu.
Sursa: stirileprotv.ro