.Generalul Emil Străinu, a emis mai multe ipoteze cu privire la cataclismele naturale. El susține că un cutremur mare poate fi prevestit cu 24 de ore înainte de a se produce. Există șase semne, care sunt evidente, pentru fiecare dintre noi. Cei șase indicatori care pot prevesti un cutremur, potrivit acestuia ar putea fi observați de orice persoană, chiar cu ochiul liber
Norii tip panglică. Primul dintre cei șase indicatori descoperiți de general este apariția pe cer a unor nori de tip panglică, paraleli. „Aceștia reprezintă materializarea schimbului energetic între Pământ şi atmosferă, care precede descărcarea de energie seismică”, spune generalul Străinu, care a dezvăluit rezultatul celor 30 de ani de cercetare ai său asupra seismelor.
Modificarea nivelului apei din fântâni. Un alt semn foarte important constă în modificarea nivelului apei din fântâni, care, înainte de producerea unui seism, scade sau crește foarte mult. Totodată, apa îşi schimbă culoarea, dar şi gustul, iar cei care se uită în fântână au senzația că apa ar fierbe.
Comportamentul animalelor de companiei. Inca din timpuri străvechi comportamentul neobișnuit al animalelor înainte de un cutremur a făcut ca cercetători de renume sa ajungă la concluzia ca acestea sunt cei mai buni seismologi. In general animalele pot prezenta doua tipuri de comportamente anormale: se pot observa reacții pe termen scurt, care apar cu câteva minute sau chiar ore înainte de seism, sau reacții pe termen lung, ce se înregistrează cu zile sau săptămâni înainte de cutremur.
Animalele nu prezic cutremurele, nu au un talent special in acest sens. Ele doar reacționează la schimbările care au loc în mediul lor de viata. Doar simțurile lor mai ascuțite decât ale noastre le fac sa perceapă extraordinar de ușor aceste schimbări. Animalele aud sunete de înaltă frecvență pe care noi nu le auzim, sesizează schimbări de miros, de gust, sau sunt capabile sa simtă vibrațiile (pești, reptile), modificări ale presiunii atmosferice.
Serpii. Sunt in topul animalelor care oferă o predicție clara asupra unui dezastru natural. Înainte chiar cu câteva săptămâni de a se produce un seism, modificările care au loc în mediul lor (vibrații, creșterea temperaturii, percepția undelor electrice) ii fac pe șerpi sa iasă din ascunzători si sa se strângă laolaltă in spatii deschise, ignorând eventuale pericole. Acest comportament a putut fi observat chiar si iarna, când șerpii hibernează. Acest comportament le-a pus viata in pericol, multi șerpi murind înghețați. Chiar înainte de cutremur șerpii încep sa se zbată, aspect total neobișnuit pentru ei.
Furnicile îsi părăsesc si ele mușuroaiele, chiar si pe timpul nopții, comportament anormal la aceste insecte. Si ele sunt extraordinar de sensibile la modificările mediului ambiant, putând sa anticipeze un cutremur chiar si cu magnitudine mica (de numai 2 grade pe scara Richter). Se pare ca furnicile sunt capabile sa detecteze concentrării ale dioxidului de carbon, dar si modificări ale câmpului magnetic al Pământului.
Pestii. Alertati de modificarea compoziției mediului acvatic, dar si de vibrațiile determinate de microfisuri, peștii înregistrează comportamente anormale, putând fi observați înotând la suprafață si chiar sărind pe mal.
Șoarecii îsi părăsesc cuiburile chiar si cu câteva săptămâni înainte de cutremur. Fiind capabili sa audă sunete de înalta frecventa (produse de mișcarea plăcilor tectonice), șoarecii fug in spatii deschise, in încercarea lor de a-si salva viata.
Si animalele domestice sunt gata sa dea alarma prin modificarea comportamentului lor, atunci când se apropie un seism. Găinile încetează sa facă oua, iar vacile, caprele și oile își reduc producția de lapte. Câinii latră excesiv, urlă, aparent fără motiv, aleargă confuz, si pot înregistra chiar si comportamente agresive, ei putând simti un eventual cutremur chiar si cu câteva zile înainte de a se produce. Pisicile miaună prelung, dau semne de dezorientare si prefera sa stea in apropierea stăpânului. Porumbeii refuza sa intre in cuib, zboară haotic, se ciocnesc in zbor, iar iepurii refuza hrana, se lovesc de gratiile cuștilor, in încercarea lor de a evada
Animalele de companie cum sunt pasările, si îndeosebi papagalii, devin neliniștite, se lovesc de gratiile coliviilor, sunt confuze, tipa. Peștii de acvariu se izbesc de pereții acvariului, înoată necontrolat, putând simți cutremurul chiar și cu câteva ore înainte de a se produce.
Chiar dacă animalele au dat semne clare ca urmează sa se întâmple un dezastru natural, din păcate majoritatea acestora au fost luate în seama abia după producerea cutremurului.
Paraziții electrici reprezintă un alt semn al producerii unui seism. Mai mult, în zona ce urmează a fi lovită de cutremur se constată creșterea paraziților electrici la recepțiile de telefonie mobilă, televiziune şi radio.
Descărcări electrice pe cer În zona seismică, pe cer, se poate observa apariția unor lumini sau descărcări electrice care sunt date de scăpările energetice ale scoarței terestre spre atmosferă.
Nu în ultimul rând, înainte de un seism de magnitudine mare, oamenii devin mai agitați. Potrivit unui studiu realizat de seismologii japonezi, comportamentul oamenilor se schimbă, de asemenea, înainte de producerea unui cutremur. Indicatorii amintiți mai sus au fost prezentați în cadrul emisiunii „România Acum” de pe B1 TV.
Un cutremur cu o magnitudine majoră nu se va produce în zona Vrancea înainte de anii 2040-2041, susține directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.
„Este curios că un cutremur de suprafața şi unul adânc, dacă le aduni ca timp, ies 101-102 ani. Spre exemplu, am avut cutremur în 1940 şi a fost de mare adâncime. Urmează 1977 – 37 de ani. Avem trei mari cutremure la 37 de ani.(…) Urmează diferența până la 101-102 ani”, a spus Mărmureanu, la Antena 3, precizând că că este vorba despre anii 2040-2041 şi un cutremur de mare adâncime care „avantajează” România.
Potrivit gandul.info, , el a dat exemplul seismului din 1986, care s-a produs în Vrancea şi care a avut o magnitudine de 7,1 grade şi s-a produs la peste 180 de kilometri adâncime. Mărmureanu a precizat că în România nu s-au înregistrat pagube atunci, însă la Chișinău au murit câțiva oameni, iar o clădire s-a prăbușit în Ucraina
Întrebat la ce magnitudine Casa Poporului ar începe să se dărâme, Mărmureanu a răspuns că ar trebui să fie un cutremur de cel puţin 7,8-7,9 grade.
Specialistul a adăugat că înainte de un cutremur mare se produc mai multe seisme mai mici cu magnitudine ce poate să ajungă la 6 grade pe scara Rihter..
Alte surse de informare: ziare.com