vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Care este diferența dintre măslinele verzi și cele negre? Care sunt mai sănătoase?

Desi au un profil nutrițional similar, exista câteva diferențe intre măslinele verzi si negre, diferențe ce tin nu numai de culoare. Descoperă-le in rândurile de mai jos.

De regula, culoarea maslinelor corespunde momentului in care sunt culese dar si procesului de conservare. Masline verzi sunt culese inainte de coacere, pe cand maslinele negre sunt masline coapte, lasate sa ajunga la maturitate pe ramura copacului.

Masline verzi o textura mai ferma si un gust amar mai pronuntat decat maslinele negre. Acestea din urma sunt mai dulci, mai carnoase si mai moi dar, bineinteles, totul depinde de metoda si durata procesului de conservare. Ambele soiuri de masline sunt amare in forma bruta si nu pot fi consumate ca atare, motiv pentru care sunt tratate in diferite feluri:

Saramura – Maslinele coapte, mov inchis sau negre sunt fermentate, treptat intr-o solutie salina. Acest proces poate dura pana la un an. Aceste masline sunt dulci, cu o aroma profunda (saramura intensifica aromele naturale ale maslinelor)

Apa – Maslinele sunt inmuiate, clătite in apa, proces care se repeta de mai multe ori si este cel mai laborios, motiv pentru care este si cel mai rar intalnit.

Sare – Maslinele sunt ambalate in sare timp de o luna sau mai mult. Sarea atrage umidatatea si amaraciunea din masline. De multe ori, dupa ce sunt scoase din sare, maslinele sunt tratate intr-o baie de ulei pentru a le mentine textura grasa si suculenta.

Lesie – Cel mai rapid si mai economic proces, consta in imersia maslinelor in cuve de solutie alcalina de leșie si influențează aroma naturala a măslinelor, conferindu-le un gust anost.

Foarte interesant și..  Cum poți distruge rapid pietrele de la rinichi Rețeta a fost testată de o pacientă care a scăpat de dureri încă de la prima ceașcă

 

Desi nu exista multe diferențe majore din punct de vedere nutritional intre cele doua soiuri de masline, maslinele verzi contin o cantitate aproape dubla de sodiu, datorita faptului ca sunt conservate in saramura. Sodiul creste nivelul tensiunii arteriale iar un aport ridicat de sodiu este asociat cu rate crescute de boli cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale.

Maslinele sunt alimente ‘grase’ (aproximativ 80-85% din caloriile maslinelor provin din grasimi) dar sunt apreciate pentru calitatea grasimilor. Un procent de aproape trei sferturi din grasimi este dat de acidul oleic, un acid gras monosaturat, asociat cu un risc redus de a dezvolta boli de inima.

Atat maslinele verzi cat si maslinele negre vin cu o cantitate semnificativa de fibre alimentare (100g de masline aduce un aport de 3g fibre, acoperind 13% din doza zilnica recomandata de USDA pe baza unui consum mediu de 2000 de calorii / zi).  Fibrele alimentare sunt deosebit de importante pentru santate, intrucat ajuta tranzitul intenstinal, previn si amelioreaza constipatia, reduc riscul de a dezolvat boli de inima si diabet.

Citeste mai multe pe fucsia.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.