Specialişti din cadrul NASA au efectuat studii în urma cărora s-a demonstrat că anumite plante de apartament îmbunătăţesc calitatea aerului, reducând concentraţia de toxine existente în spaţiile locuite, cum ar fi benzenul, formaldehidele şi amoniacul.
Aceste studii au avut loc pentru a se stabili ce plante ar putea fi trimise în viitoarele baze umane pe Luna sau Marte.
Cercetările facute de NASA au demonstrat că multe plante de casă purifică aerul şi pot elimina până la 87% din cantitatea de toxine din aer.
Iată lista cu plantele de top recomandate de experţii NASA ca fiind cei mai eficienţi luptători naturali împotriva aerului toxic din locuinţe:
Palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens) – Scor 8.5
Pe primul loc între aceste plante pentru purificarea aerului, clasificate de studiul NASA, este palmierul Areca. Numit „cel mai eficient umidificator de aer”, această plantă, menţine aerul umed în perioadele uscate şi elimină toxinele continuu. Pe timpul iernii, poate înlocui eficient umidificatoarele electrice.
Palmierul doamnei (Rhapis excelsa) – Scor 8.5
Palmierul doamnei este o adevarată „instalaţie” de purificare a aerului. O plantă extrem de versatilă care poate fi pastrată atât într-un climat atât uscat, cât şi umed, şi rezistă la cele mai multe tipuri de insecte de plante.
Palmierul de bambus (Chamaedorea seifrizii) – Scor 8.4
Pe locul trei se află palmierul de bambus. Această plantă se dezvoltă bine când este menţinută umedă (dar nu udă) şi direct în lumina soarelui. Dacă se menţin aceste condiţii, palmierul de bambus va purifica aerul din interior.
Planta de cauciuc (Ficus elastica) – Scor 8.00
Plantele de cauciuc excelează în eliminarea toxinelor chimice (în special formaldehida) din aerul din interior şi necesită mai puţină lumină decât multe alte plante. Atenţie! Pentru că frunzele plantelor de cauciuc pot fi toxice, aveţi grijă la animalele de casă care pot intra în contact cu ele!
Dracena (Dracaena deremensis) – Scor 7.8
Dracaena, aflată pe locul al cincilea în clasamentul NASA, Dracaena va începe purificarea aerului din casă îndata ce va fi adusă în cameră!
Iedera englezească (Hedera helix) – Scor 7.8
Dacă aerul din casă a devenit închis şi uscat, iedera englezească ar putea fi soluţia. Această plantă este un excelent remediu pentru alergii, întrucât 60% din mucegaiul prezent în aerul din cameră dispare la doar 6 ore după ce a fost adusă iedera englezească. Cei cu astm, alergii, sau, pur şi simplu, toţi cei care doresc să respire un aer mai curat, ar face bine să îşi procure o asemenea plantă.
Curmalul pitic (Phoenix roebelinii) – Scor 7.8
Deşi nu la fel de important pe scara de purificare, curmalul pitic nu trebuie subestimat. Într-un mod foarte eficient şi elegant, reuseşte să schimbe aspectul camerei şi să diminueze concentraţia de toxine din aer.
Ficusul Alii (Macleilandii Ficus) – Scor 7.7
Ficusul Alii nu este greu de întreţinut, dar, dacă aveţi alergie la latex, este bine să purtaţi mănuşi în timp ce îl îngrijiţi.
Feriga Boston (Nephrolepis exalta) – Scor 7.5
Racoritoare şi relaxantă, Feriga Boston a fost numită „cea mai eficientă plantă de filtrare a aerului” pentru capacitatea ei de a elimina mucegaiul şi toxinele din aer.
Crinul păcii (Spathiphyllum) – Scor 7.5
Această plantă ajută la reglarea nivelului interior al umidităţii.
Surse: doctorulzilei.ro; epochtimes-romania.com viataverdeviu.ro