Ne asteapta caldurile. Suportabile in living, acceptabile chiar si in bucatarie (daca gatesti decuseara pentru a doua zi), dar in dormitor devin un calvar, atunci cand transpiri, te sufoci si nici somniferele nu mai ajuta.
Pentru asta, exista solutii clasice, solutii babesti, dar si mici trucuri menite sa-ti faca viata mai usoara si somnul mai linistit.
Cat de bun este aerul conditionat?
Instalatia centrala de aer conditionat, cu un sistem sofisticat de alimentare si de evacuare, cu reglare automata a temperaturii si umiditatii, este solutia fara cusur.
Dar putina lume si-a facut vila si chiar si cine si-a facut s-a codit la un sacrificiu financiar, in fata caruia ai impresia ca, la nevoie, te descurci si cu un evantai.
Instalatiile locale, asezate sus pe perete, sunt bune oriunde, mai putin in dormitor: curentul iti provoaca junghiuri, energia costa mai mult decat merita si singura solutie practica este sa racoresti bine camera la culcare, ca sa adormi confortabil. In schimb, te trezesti dimineata transpirat, incalzit si mofluz.
Cat de bun e ventilatorul?
Sa fim intelesi; ventilatorul nu schimba temperatura camerei. Ei poarta aerul de colo-colo, iar curentul iti da senzatia de racoare, ideosebi prin evaporarea transpiratiei. Transpiratia se evapora si reumatismul se instaleaza, implacabil.
In dormitor, ventilatorul este total contraindicat. Mai bine deschizi geamurile sa faci putin curent, decat sa te sufle curentul rece si sa te miri de unde ai luat junghiuri in timpul somnului.
Sunt bune leacurile bunicii?
Sunt bune, daca le stii. Un ceai de plante, baut rece, racoreste. Exista la „palfar” ceaiul intitulat „noapte buna”, alcatuit dintr-un complex de plante, cu efect sedativ, usor calmant, dar si racoritor. Trebuie baut rece, dar nu de la gheata.
Contrar asteptarilor, bauturile de la gheata nu te racoresc decat pentru moment. Dupa ce trece efectul lor, senzatia de caldura devine si mai apasatoare, setea mai puternica si devii dependent de ghiata.
Un dus rece sau o baie foarte putin calduta te face sa te simti confortabl la culcare, chiar daca in dormitor e cald. Spalatul pe fata cu apa rece este un refrisant neasteptat si se poate repeta de mai multe ori.
Atentie: cufundarea intregului cap in apa rece nu o recomanda nimeni. Capul este sensibil la orice fel de socuri si nu stii cu ce te poti alege, din senin.
Solutii tehnice simple
Pentru ca in dormitor sa nu fie noaptea cald, incaperea trebuie ferita de caldura care navaleste ziua pe fereastra. Soarele poate fi obturat.
Cea mai buna protectie este un stor sau o perdea cu o fata aluminizata, indreptata spre exterior. Ea va reflecta caldura solara si nu-i va permite sa patrunda inauntru, mai ales daca storul acopera intreaga suprafata a ferestrei.
O solutie mai scumpa, dar de efect, este geamul antitermic, de culoare fumurie, anume conceput ca sa nu permita penetrarea caldurii. Dezavantajul este ca obtureaza si o parte din lumina. N-ar deranja in dormitor, unde nu prea stationam in timpul zilei.
Sfaturi simple
Patul sa fie orientat cu capul spre nord si picioarele spre sud. Campul magnetic favorizeaza o stare de calm si inlatura iritatiile cauzate de caldura sau de transpiratie. In plus, asigura un somn linistit.
Lenjeria de pat din materiale sintetice, chiar daca este lejera ca un voal, ne incinge corpul. Este de preferat bumbacul, inul, sau chiar lana (fina, nu aspra).
Ciudat, dar contactul cu lana groasa este mult mai racoros decat cel ca materialele polietilenice fine.
Pijamaua, camasa de noapte, de asemenea din bumbac sau in, trebuie spalate zilnic. In afara de igiena, lenjeria curata da senzatia de racoare. Unii afirma ca, lenjeria de corp necalcata cu fierul, dar bine zvantata, da un plus de racoare corpului.
Pernele din burete sintetic sunt o pacoste atat sub aspectul confortului, cat si al igienei. Ele te fac sa te trezesti cu fata transpirata. Bumbacul, puful, lana – solutii clasice – sunt si astazi de preferat.
Solutia ideala e la tara
La tara, fermierul n-are probleme, daca doarme afara, pe prispa, sub sopron sau chiar in capita cu fan. Fanul, mai ales de curand cosit, iti da gratis toata racoarea pentru care, aerul conditionat iti incaseaza kilowatii. Este solutia ideala si perfect ecologica.
O fi ecologica, dar de unde iei fanul de curand cosit, la bloc? La bloc, punem in aplicare variantele celelalte.
Sursa: ziare.com