O cercetare arheologică efectuată de Universitatea Naţională din Australia (ANU) sugerează că Homo erectus, o specie a omului primitiv, a dispărut în mare parte deoarece era „bogată”.
Specialiştii au descoperit că Homo erectus utiliza „strategii ce necesitau mai puţin efort” atunci când realizau unelte sau adunau resurse. Conform Phys, „lenea” şi incapacitatea de a se adapta schimbărilor climatice au jucat un rol important în dispariţia speciei.
„Se pare că nu s-au provocat deloc. Nu erau genul de exploratori precum strămoşul omului modern”, a declarat Ceri Shipton din cadrul ANU.
„Atunci când îşi făceau uneltele utilizau rocile pe care le găseau în jurul adăpostului, ce aveau o calitatea mult mai proastă faţă de uneltele realizate de Homo sapiens mai târziu. Atunci când am analizat sit-ul, am descoperit că roci cu o calitate mult mai bună se regăseau la mică depăratre, pe un deal. Însă decât să se caţere pe deal preferau să utilizeze pietre ce alunecau la vale. De asemenea, pietrele pe care le utilizau nu aveau niciun fel de îmbunătăţire, nu erau ciocplite sau ascuţite”, a adăugat Shipton.
Homo erectus erau extrem de diferiţi faţă de cei ce stăpâneau meşteşugul realizării uneltelor, inclusiv Homo sapiens şi Neanderthalienii, ce se căţărau pe munţi pentru a descoperi rocile cele mai bune pe care le transportau apoi pe distanţe lungi.
„Nu erau doar leneşi, ci şi conservatori. Probele de sedimente arată că mediul din jurul lor se schimba, dar ei nu îşi schimbau uneltele. Nu era niciun fel de progres”, a declarat Shipton.
Sursa: Descoperă