vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cazul dramatic al unui profesor român închis de 5 ani în China. „De doua ori pe luna eram scos dintr-o cusca si dus in alta, legat fedeles”

Un profesor universitar roman, care a predat la Universitatea Beijing, se afla dupa gratii in China, dupa ce a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru complicitate la frauda contractuala. Romanul sustine ca este nevinovat si ca este o victima a sistemului de justitie chinez, iar in ultimii ani a cerut sa fie mutat in tara, pentru a-si ispasi aici pedeapsa. Marius Balo, un clujean in varsta de 38 de ani, s-a stabilit in China in 2010, unde s-a angajat ca expert strain in cadrul Grupului de Tehnologie si Educatie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, romanul parea realizat profesional si totul mergea cum nu se putea mai bine in cariera sa. Toate perspectivele luminoase s-au prabusit pe data de 28 martie 2014, cand a fost arestat de autoritatile chineze pentru savarsirea infractiunii de frauda contractuala, prejudiciul fiind de 80 dolari, despre care Balo spune ca i-a primit din partea unui chinez, fara sa stie ca acesta este un infractor.

Dupa ce a petrecut doi ani in arest, in conditii de-a dreptul infioratoare, romanul a fost condamnat la opt ani de inchisoare cu executare si la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Marius Balo spune ca in acelasi caz a fost implicat, intr-o situatie identica, un cetatean britanic, dar ca acesta a beneficiat de o judecata dreapta, iar dupa o perioada a fost eliberat. Marius Balo a solicitat sa fie transferat intr-o inchisoare din Romania, motivandu-si cererea prin faptul ca drepturile sale au fost incalcate in penitenciarele chinezesti, trimitand mai multe memorii pe adresa Ambasadei Romaniei la Beijing, dar si ministerului Justitiei si ministerului de Externe, precum si presedintelui Klaus Iohannis.

A primit un singur raspuns, din partea ministerului Justitiei, prin care era instiintat ca intre Romania si China nu exista un tratat in privinta transferarii persoanelor condamnate, astfel ca autoritatile romane nu pot interveni in acest caz. Marius Balo spune ca se simte abandonat si spune ca traieste un adevarat calvar. Profesorul sustin ca, timp de doi ani, perioada in care a fost tinut in arest inainte de a fi condamnat, i-au fost incalcate toate drepturile.

Foarte interesant și..  Avertisment fără precedent: Pământul trece prin a șasea extincție în masă

Intr-unul din memoriile trimise oficialitatilor romane, Balo descrie ce a trait in inchisoare.

”De doua ori pe luna eram scos din cusca si dus intr-o alta, legat fedeles de maini si de picioare intr-un scaun de metal ce semana izbitor cu un scaun electric in timp ce mi se repeta obsesiv ca singura mea sansa este ca, odata ajuns in fata judecatorului, sa ii implor mila cu lacrimi in ochi”, a scris profersorul roman. Ulterior, el a fost transferat intr-un penitenciar de maxima siguranta din Shanghai, unde spune ca ar fi fost obligat sa lucreze timp de 12 ore pe zi, in schimbul unei singure mese pe zi, care consta in doua linguri de orez. ”Statul roman ignora de peste cinci ani suferinta si tratamentele inumane indurate de Marius Balo si amana demersurile necesare pentru a-l transfera in tara, in vederea executarii pedepsei in Romania”, au conchis reprezentantii profesorului.

sursa bzi.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.