Puțină lume știe că, pe lângă binecunoscuta admirație a regelui Charles al Marii Britanii pentru zonele rurale din Transilvania, mai există o legătură de sânge pe care Majestatea Sa o are cu o fostă contesă de origine maghiară, care s-a născut și a trăit pe teritoriul actualei Românii. Este vorba despre Claudine Rhedey sau Claudia Rhédey, o femeie cu un destin parcă rupt dintr-un roman de dragoste din perioada romantică a secolului al XIX-lea.
Istoria castelului unde s-a născut Claudia Rhédey
Originea construcției actualului castel datează undeva în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. În secolul următor s-au stabilit aici primii membrii ai familiei Rhédey, strămoșii Claudiei și deci ai actualului rege al Marii Britanii. Un anume János Rhédey s-a stabilit în Transilvania în prima jumătate a secolului al XVII-lea unde a primit actualul oraș Sângeorgiu de Pădure drept cadou de la principele de atunci al provinciei, Gabriel Bethlen. După încă un secol, tatăl Claudiei, László Rhédey, a reconstruit castelul în forma în care există și astăzi. La sfârșitul secolului al XIX-lea familia a vândut castelul, iar în 1935 a intrat în proprietatea statului român care l-a administrat până la venirea la putere a comuniștilor. Atunci a fost transformat în școală.
Părinții Claudiei, născută la 1812, au fost baroneasa Ágnes Inczédy de Nagy-Várad și László Rhédey. Ea s-a căsătorit în 1835 cu ducele german…
Citește continuarea pe shtiu.ro