Romania arată altfel de când oamenii au schimbat regimul dictatorului Ceaușescu. Unii spun că-i mai bine iar alții că-i mai rău. Reporterii de la Associated Press prezintă schimbările din România în acești aproape 3 decenii de la căderea acestui regim.
Trecerea de la mașina de scris la smartphone
Sub comunism, mașinile de scris nu puteau fi cumpărate din magazine, deoarece comuniștii din conducerea statului se temeau că oamenii vor distribui manifeste anti-sistem. Cine avea mașină de scris era nevoit să o înregistreze la miliție și să explice, in fiecare an, la ce o folosește.
Mașinile interzise atunci … sunt acum parcate pe trotuar
Regimul Ceaușescu raționaliza toate produsele, de la pâine la carne și benzină. Cei care dețineau un autoturism aveau dreptul la 20 de litri de combustibil in fiecare lună si de multe ori așteptau la pompa si 48 de ore. Utilizarea automobilului personal era interzisă in timpul iernii, in anii 1980.
Astăzi, in București, pietonii sunt nevoiți să meargă pe stradă, pentru că mașinile sunt parcate pe trotuare.
Liber la televizor, dar în trecut erau emisiuni de doua ore pe zi
Romanii vizionau, in comunism, și programele televiziunilor sârbă, bulgară, maghiară sau rusă. Asta pentru ca programul de la televiziunea națională, de două ore, era dominat de știrile despre primul cuplu al tarii.
Astăzi, telespectatorii pot alege o mulțime de posturi de televiziune prin cablu. Calitatea emisiunilor este si în prezent sub semnul întrebării.
Centre comerciale asemănătoare celor din Coreea de Nord
Vizita lui Ceausescu in Coreea de Nord (1971) l-a marcat și a hotărât să construiască masiv la București. Primele „mall-uri” erau numite ironic de locuitorii capitalei „circuri ale foamei”, deoarece hrana era greu de găsit. Capitalismul a determinat, prin mulți investitori, construirea de mall-uri moderne de tip occidental.
O ducem mai rău ca în comunism?- sondaj INSCOP
Biserici demolate… pentru mai multe biserici
Sub comunism, religia nu a fost interzisă, însă a fost descurajată de membri ai partidului comunist si ai Securității. Mai mult de o duzină de biserici au fost demolate din București pentru a face loc Casei Poporului. Religia a înflorit de atunci si numărul de biserici si alte lăcașe de cult a crescut de la 12.000 la 20.000.
Sursa: ziare.com
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: