Pachetele care au fost împărțite zilele acestea locuitorilor din Voluntari nu conțin cu exactitate ceea ce s-a licitat și s-a plătit din bani publici. Buletin de Bucuresti a descoperit inadvertențe legate de cantități și calitatea produselor din sacoșele cu ajutoare alimentare inscripționate cu numele primarul Florentin Pandele.
Acum două săptămâni, Buletin de Bucuresti dezvăluia că Primăria orașului Voluntari a atribuit un contract de peste 126 de mii de euro pentru furnizarea 30.000 de pachete de produse alimentare „necesare distribuirii către aproximativ 15.000 de familii din orașul Voluntari cu ocaziile Sfintelor sărbători Pascale și Sfintelor sărbători de Crăciun”.
Contractul a fost atribuit prin procedură simplificată de Direcția Educație Cultural-Sportivă și Identitate Comunitară Voluntari.
În total, cu tot cu TVA, contractul pentru alimentele de Paști și Crăciun, se ridică la 610.999 de lei, adică 126.333 de euro.
Primul lot, aferent sărbătorilor pascale, a fost câștigat de Geocor Trade Imp-Exp S.R.L. și are o valoare de 332.559 lei cu tot cu TVA, adica aproape 69.000 de euro.
Buletin de București a verificat în teren distribuția pachetelor alimentare, dar s-a lovit de reticența angajaților de la Primăria Voluntari.
Pe lângă faptul că nu au respectat normele de protecție sanitară, angajații Primăriei din Voluntari au ferit de camera de luat vederi conținutul pachetelor și au chemat Poliția Locală atunci când am pus întrebări.
Potrivit caietului de sarcini, un pachet de Paști ar trebui să conțină o sticlă de ulei dublu rafinat, orez cu bob lung calitatea a I-a, faină albă de calitate superioară tip 000, zahăr și mălai de calitate superioară ambalate în pungi de hârtie, măsline de masă și pastă de tomate bio ambalată în cutie de metal.
În teren, angajații primăriei au refuzat să arate presei conținutul pachetelor.
Imaginile filmate de reporterii Buletin de Bucuresti dar și cele transmise de locuitorii din Voluntari, arată însă contrariul. Nu numai că diferă calitatea, dar și cantitatea produselor, mai ales în privinta pastei de tomate.
Dacă în acte vorbim de pastă de roșii în cantitate de 500 de grame per sacosa, în realitate oamenii au primit roșii tocate de 400 de grame cutia.
Un calcul simplu arată că pe drumul dintre licitație și sacoșe s-au pierdut, doar pentru pachetele de Paști, 1,5 tone de alimente.
Mai mult, oamenii au primit ulei rafinat, în loc de dublu rafinat iar orezul calitatea a I-a a fost in multe cazuri, „brizura” – adica spărtură de orez care ramane în urma procesului tehnic de selecție.
De asemenea, nici calitatea făinii nu corespunde pentru că în sacoșe nu au fost puse pachete cu faina de tip 000 așa cum s-a licitat, ci tip 650 de o calitate mai slabă.
sursa buletin.de