Un lucru la care se gândesc majoritatea oamenilor: ce se întâmplă după ce mori? Desigur, nimeni nu poate şti cu adevărat – moartea este un mister.
Cercetătorii au analizat insă în detaliu ce se întâmplă în corpul nostru în momentul în care murim. La doar o secundă după ce organismul încetează să mai trăiască, în interiorul acestuia încep imediat să se producă mai multe transformări. Oxigenul și energia stocată sunt epuizate rapid și orice element vital încetează să mai funcționeze.
Numeroși savanți și filosofi s-au întrebat de-a lungul timpului de ce murim, dar puțini au analizat ce se întâmplă de fapt în momentul morții. Știința și medicina au descoperit mai multe mijloace prin care putem să ne prelungim viața, dar totuși moartea este inevitabilă, scrie click.ro, citând Daily Mail.
Ce se întâmplă în primele ore?
În primele secunde după moarte, oxigenul este rapid epuizat din organism iar activitatea creierului încetează. Activitatea neuronilor se oprește, creierul încetează să mai transmită hormonii necesari diferitelor funcții ale corpului. Energia corpului este și ea epuizată, astfel că mușchii încep să se relaxeze – este valabil inclusiv pentru mușchii aparatului excretor care încetează să mai rețină urina și materiile fecale. Corpul începe să devină palid din cauza faptului că sângele nu mai circulă prin organism. Înainte de paloare însă, corpul capătă o culoare vineție din cauza stagnării sângelui. În următoarele 14-48 de ore, celulele încep să se deterioreze din cauza lipsei de energie iar calciul se scurge în mușchi și articulații, cauzând contracția acestora.
Iată ce se întâmplă imediat după ce murim!
Imediat după ce au avut loc aceste procese, corpul decedat începe să se descompună. Celulele moarte se acumuleze din cauza necirculației sângelui. Efectul este creșterea dioxidului de carbon și a acidității țesuturilor. Celulele se dezintegrează și eliberează citosol care conține proteine și enzime. Bacteriile anaerobe (care nu au nevoie de oxigen pentru a supraviețui), din tractul gastro-intestinal încep să consume organele interne. Acesta este procesul de putrefacție, care eliberează un miros puternic și neplăcut. Mirosul atrage muște, gândaci și alte insecte necrofage. Acestea depun ouă în țesuturile descompuse de unde se dezvoltă larvele.
După câteva săptămâni
Viermii pot consuma 60% din țesuturile cadavrului, eliberând lichide și gaze de descompunere. După 20 – 50 de zile, procesul de fermentație atrage alte insecte și ciuperci.
După câțiva ani
Părțile rămase ale cadavrului sunt consumate de plante și animale sub diferite forme, iar în urma acestui proces doar scheletul rămâne. În cazul în care cadavrul este lăsat în calea tuturor elementelor naturale, toate părțile acestuia vor fi distruse.
Despre momentul in care sufletul părăsește corpul, BJ Miller, medic la Universitatea din California, afirmă următoarele:
„Am fost lângă oameni care stăteau de vorbă cu familia lor, murind în mijlocul unei conversații. Şi totul se întâmpla aşa de uşor. Moartea este aproape superbă, banală. Doar ce au fost aici şi acum au plecat. Există un moment în care este doar o chestiune de timp. Acesta e farmecul ei. Este frumusețea ei“, a spus medicul.
Miller consideră că momentul imediat după moarte ar trebui respectat, fiind o perioadă a tranziţiei. „Este un moment atât de profund şi uimitor în care vezi corpul ca o cochilie, lipsită de sufletul acelei persoane“, spune el. „În acel moment al tranziţiei sunteţi într-adevăr în legătură cu viaţa veşnică, pentru că viaţa continuă. Acea persoană a dispărut, dar procesul continuă“, a mai spus Miller.
Citește mai multe pe adevărul.ro