miercuri, aprilie 10, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Ce se întâmplă cu organele tale când consumi băuturi carbogazoase dietetice?

Băuturile carbogazoase dietetice sunt nocive pentru plămâni, creier, rinichi, dantură şi psihic

Sunt băuturile carbogazoase dietetice aşa de benefice cum se pretinde? Ajută cu adevărat la scăderea în greutate? Răspunsul este nu. De fapt, un cercetător de la Purdue spune că oficialii de la sănătate publică ar trebui să convingă populaţia să evite băuturile carbogazoase dietetice la fel de mult cum  evită băuturile care folosesc zahărul ca îndulcitor principal.

Susan E. Swithers, profesor de ştiinţe psihologice şi neuroştiinţe comportamentale la Universitatea Purdue spune că aceste avertismente trebuie extinse astfel încât să includă limitarea consumului de îndulcitori, inclusiv a îndulcitorilor fără calorii, scrie The Hearty Soul.

Swithers a revăzut numeroase studii actuale cu scopul de a da un răspuns întrebării „Este băutura carbogazoasă, dietetică nocivă?” Ea a descoperit că aprox. 30% dintre adulţii americani şi 15% dintre copiii americanilor consumă îndulcitori artificiali, din categoria acestora făcând parte aspartamul, sucraloza şi zaharina.

„Este o presiune uriaşă din partea sectorului sănătăţii publice orientată înspre găsirea unor soluţii care să combată creşterea cazurilor de obezitate şi boli cronice şi sunt implicate sume şi eforturi financiare uriaşe în cauză de către industria alimentară care dezvoltă şi promovează acest tip de produse.

Băuturile au devenit un subiect politic, întrucât liderii guvernului şi ceilalţi politicieni caută să implementeze măsuri care să reducă disponibilitatea şi consumul acestora, dar toate aceste măsuri exclud băuturile dietetice din cauză că acestea sunt percepute ca fiind sănatoase”, spune Susan Swithers.

Îndulcitorii artificiali tind să deruteze capacitatea naturală a corpului uman de a controla caloriile bazând-se pe gustarea a ceva dulce. Oamenii au tendinţa să mănânce peste măsură, deşi consumă băuturi carbogazoase dietetice. Şi mai e ceva: persoanele care consumă îndulcitori artificiali sunt de 2 ori mai predispuse la un sindrom metabolic.

Pe lângă toate acestea, foarte multe studii au scos la iveală legătura dintre consumul de băuturi carbogazoase şi probleme de sănatate, astfel:

  1. Depresia – consumul mai mare de 4 doze de băuturi carbogazoase pe zi creşte cu 30 de procente riscul apariţiei depresiei. Pe de altă parte, consumul a patru căni de cafea pe zi pare să aibă efecte benefice, scăzând riscul depresiei cu 10 procente. Riscul este mai mare pentru persoanele care consumă băuturi carbogazoase dietetice, decât pentru cei care le preferă pe cele normale.
  2. Deficienţe la nivelul rinichilor – cercetătorii de la Harvard au aflat cum consumul pe termen lung de băuturi dietetice reduce cu 30% capacitatea de funcţionare a rinichilor. Studiul a fost canalizat pe persoanele care consumă băuturi dietetice timp de peste 20 de ani.
  3. Diabet de tipul 2 şi sindrom metabolic – un studiu ce datează din 2009, publicat în jurnalul „Diabets Care” a scos la iveală cum consumul de băuturi dietetice este în strânsă legătură cu creşterea cu 36% a riscului apariţiei sindormului metabolic şi cu 67% a riscului instalării diabetului de tipul 2, faţă de consumul de băuturi carbogazoase obişnuite.
  4. Boli cardiovasculare – cercetătorii din Universităţile din Miami şi Columbia au aplicat un studiu pe mai mult de 2000 de subiecţi adulţi, timp de 10 ani şi au aflat că oamenii care consumă băuturi dietetice zilnic sunt mai predispuşi la atacuri de cord şi accidente vasculare. De asemenea, este mult mai probabil ca aceştia să moară de boli cardiovasculare.
  5. Boli de plămâni – consumul băuturilor carbogazoase, inclusiv al celor dietetice, creşte riscul de a dezvolta astm şi boli bronho-pulmonare.
  6. Un mediu nesigur pentru creier – aspartamul, un îndulcitor artificial comun, pare să distrugă sistemul natural de apărare al creierului prin generarea de antioxidanţi. Aspartamul este asociat deseori cu migrene şi dureri de cap, depresie, anxietate, pierderi scurte de memorie şi scleroza multiplă.
Foarte interesant și..  Date oficiale: Sfârşitul autoturismelor diesel în România

 

Surse: theheartysoul.com; dailystar.co.uk

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.