vineri, octombrie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Ce se va întâmpla cu bombardierii și pițipoancele care fac bani din TikTok, dacă aplicația va fi interzisă în România

Ce se va întâmpla cu bombardierii și pițipoancele care fac bani din TikTok, dacă aplicația va fi interzisă în România  Ați aflat cu toții în aceste zile că aplicația TikTokk este în vizorul mai multor state și vor să fie interzisă, la inceput in randul functionarilor din institutiile de stat, ca mai apoi restrictia să poată fi extinsă pe tot teritoriul țarii.

Canada, Comisia Europeană, Statele Unite și Danemarca au interzis utilizarea TikTok pe dispozitivele mobile oficiale utilizate în scopuri oficiale. Statele au susținut că aplicația prezintă un nivel ridicat de risc pentru confidențialitatea și securitatea datelor. TikTok este deținut de compania chineză ByteDance, care s-a confruntat cu acuzații că colectează date despre utilizatori și le furnizează guvernului chinez. Unii experți sunt îngrijorați de faptul că informațiile sensibile ar putea fi expuse atunci când aplicația este descărcată, în special pe dispozitivele guvernamentale. În iunie 2022, BuzzFeed a lansat o serie de înregistrări audio de la întâlniri interne care arată că angajații ByteDance din China au accesat „în mod repetat” date non-publice de la utilizatori americani, inclusiv jurnalişti.

Compania a condamnat fapta greșită și a recunoscut că datele personale și adresele IP au fost accesate de patru angajați ByteDance – doi din SUA și doi din China – care au fost concediați ulterior după ce a fost efectuată o anchetă internă. India a interzis platforma la jumătatea anului 2020, când a luat măsuri împotriva a 59 de aplicații deținute de chinezi, susținând că transmit în secret datele utilizatorilor către servere din afara Indiei.

Platforma TikTok ar putea fi interzisă în UE dacă nu începe să respecte un set de reguli impuse de Uniune. Termenul limită este septembrie, iar informația vine de la oficialul european care veghează la piața IT din UE. Practic, TikTok trebuie să-și alinieze afacerea cu Digital Services Act, legislația UE privind serviciile digitale. ByteDance, compania-mamă a TikTok, a declarat că va respecta DSA (Digital Services Act), dar și GDPR și un cod de bune practici legat de dezinformare.

Aplicația bazată pe videouri scurte și-a petrecut ultimii 3 ani încercând să se alinieze cerințelor SUA privind accesul la datele personale și stocarea acestor date în SUA sau China.

Foarte interesant și..  „Se oprește fructul din creștere și se grăbește coacerea”

Presiunea a crescut asupra companiei după ce luna trecută a recunoscut că unii dintre angajații săi au accesat necorespunzător datele jurnaliştilor.

Cu toate acestea, nu va fi foarte ușor să ajungi la interdicția în UE. TikTok trebuie să încalce în mod repetat regulile UE, punând în pericol viața sau siguranța oamenilor.

DSA cere platformelor online să amendeze mai bine conținutul ilegal postat, cu amenzi de până la 6% din afacerile globale pentru încălcări. Pe măsură ce aflăm această știre, pe 18 ianuarie 2023, o fată de 12 ani a murit după ce a răspuns la o provocare periculoasă pe TikTok.

În plus, rețeaua a început să eticheteze entități media controlate de stat. Din 2022, acest lucru a început cu Rusia, Ucraina și Belarus.

Premierul Nicolae Chuca a spus posibilitatea interzicerii utilizării TikTok în instituțiile românești trebuie fie „un subiect serios de analiză”.

În timpul unei vizite la Târgu Mureș, el a fost intrebat despre interzicertea aplicatiei si in Romania, după ce trei mari instituții europene au anunțat recent vor interzice accesul la TikTok pe dispozitivele angajaților, invocând probleme de securitate cibernetică.

„Asemenea decizii trebuie se bazeze pe date de experți și pe analiza rețelei. Iar consecințele unor astfel de decizii trebuie foarte bine analizate și, la momentul clarificării, Comisia Europeană nu văd nicio problemă cu participarea la acțiunile altor țări”, a spus Nicolae Ciuca

„Astfel de canale au ajuns fie folosite și pentru dezinformare și propagandă”, a adăugat premierul român, adăugând din acest motiv o eventuală interdicție „trebuie supusă unei analize serioase”.

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

  1. premierul a adaugat ca a primit informatii inclusiv din ultima luna legate de acest lucru si isi propune sa ia masurile necesare.

    Este clar ca subiectul este unul extrem de sensibil, care destul de curand va avea raspunsul legii. Sper ca aceasta decizie va fi in beneficiul tuturor si ca va permite o platforma de comunicare loiala pentru toate persoanele implicate. Tinand cont de faptul ca securitatea datelor este o prioritate uimitoare in zilele noastre, decizia legislativa care se va lua in acest caz va fi esentiala pentru succesul tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.