În vara acestui an s-au implinit 55 de ani de la prima misiune cu echipaj uman pe Lună, realizată de NASA. Cea mai recentă misiune de acest tip, din seria Apollo, a avut loc în 1972, iar de atunci niciun om nu a mai păşit pe Lună. De decenii, NASA a pendulat între misiunile pe Marte şi cele pe Lună, fiind o victimă a schimbărilor de administrație prezidențiala. Mai recent, Barack Obama a cerut realizarea de misiuni pe Marte, în timp ce Donald Trump, era interesat de cele pe Lună.
Pentru ca o misiune cu echipaj uman pe Lună să fie realizată până în 2024, Bridenstine spune că NASA are nevoie de o rachetă cu putere mare.
Pentru aceasta misiune se ia în considerare folosirea unui lansator al unei companii private. Finalizarea lansatorului Space Launch System (SLS) – cum este cunoscută viitoarea rachetă a NASA -, a cărui dezvoltare a fost estimată iniţial la 7 miliarde de dolari, a fost deja întârziată cu mai mulți ani.
SLS, care va fi capabil să lanseze vehicule spaţiale cu echipaj uman spre Marte până în 2030, are, de asemenea, o capacitate de transport de 130 de tone. Specialiștii companiei Boeing au petrecut mai mulţi ani la dezvoltarea SLS, care se anunţă a fi cea mai puternică rachetă construită vreodată, unul dintre scopuri fiind acela ca NASA să îşi reia misiunile cu echipaj uman pe Lună.
Proiectul, pentru care Boeing a apelat la peste 1.000 de companii din 43 de state americane, a ajuns deja la costuri de 12 miliarde de dolari. În acelaşi timp, compania Lockheed-Martin se ocupă de construirea unei capsule pentru transportul astronauților, Orion.
Pe de altă parte, NASA demonstrează o deschidere privind companiile spatiale private, care oferă opțiuni pentru transport cu costuri reduse.
Mike Pence, vicepreşedintele SUA, a cerut NASA să urgenteze planurile pentru misiunile cu echipaj uman pe Lună, astfel încât americanii să se întoarcă pe satelitul natural al Terrei în maximum cinci ani, potrivit apnews.com, citat de Mediafax.
A venit timpul, totuși, ca omenirea să se întoarcă pe Lună. Şi după ce, timp de aproape jumătate de secol, au găsit justificări pentru a nu investi în misiuni selenare, americanii au stabilit acum anul 2024 ca ţintă pentru revenirea pe Lună, conform vicepreşedintelui Mike Pence.
Se pare că ascensiunea fulminantă a programului spațial chinez a reprezentat „argumentul” decisiv.
Programul spațial chinez nu cuprinde nici o misiune cu echipaj uman pentru următorii 10 ani. Beijingul se concentrează pe explorarea robotizată și pe clădirea unei stații spațiale proprii.
China nu a fost implicată în dezvoltarea și operarea ISS, așa că vrea să realizeze un program propriu, cu prezență permanentă: stația sa spațială e proiectată să adăpostească trei astronauți și să dureze cel puțin un deceniu, timp în care nu o va împărți cu nimeni.
În ceea ce îi priveşte pe ruși, ei nu au nici interesul, nici capacitatea financiară să țintească Luna.
„De data asta, când vom merge pe Lună vom rămâne acolo. Nu ne vom duce să lăsăm steaguri și urme de pași, iar apoi să nu ne mai întoarcem pentru alți 50 de ani. Vom merge în mod sustenabil. Ca să rămânem. Cu landere și roboți și rovere − și cu oameni”. Jim Bridenstine, administratorul NASA.
Surse: descopera.ro; pressone.ro