sâmbătă, decembrie 2, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Senatul a adoptat tacit. Cei care își bat nevestele și copiii vor scăpa. Acum este lege

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care va permite, in cazul violentei in familie, dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima la prima plângere penala, dar nu și la următoarele. Deși România s-a angajat printr-o convenție internaționala ca nu va tolera actele de violenta in familie, Parlamentul are alta interpretare.

Alesii din Senat au tărăgănat o inițiativa pentru schimbarea Legii privind prevenirea si combaterea violentei in familie pana când aceasta nu a mai fost discutata in plen, de toți parlamentarii, fiind adoptata tacit, marți, in forma sa inițiala.

Proiectul inițiat de deputați si senatori ai UDMR, dar care a primit si semnăturile de susținere de la parlamentari ai PSD, PNL si USR, are și o prevedere discutabila, aceasta fiind legata de faptul ca in cazul in care exista o singura plângere penala in ceea ce privește un agresor, iar victima ajunge la împăcare cu acesta, atunci acesta nu mai răspunde penal. „Împăcarea parților înlătura răspunderea penala doar in cazul primei sesizări sau plângeri penale de către victima sau orice persoana care constata actul de violenta“, scrie in proiectul UDMR.

Pentru a fi mai practici, luam un caz simplu. Un soț denunțat de sotie autorităților in ceea ce privește o posibila agresiune va scapă de sancțiuni sau răspundere penala daca aceasta isi retrage plângerea si dacă el este la prima abatere consemnata in documente oficiale.

De asemenea, un copil care isi reclama un parinte sau părintii, daca isi retrage plângerea, de buna voie sau sub presiunea acestora, ar urma sa se intoarca in mijlocul acestora, fara ca impotriva agresorilor sai sa fie luate masuri. 

Foarte interesant și..  Vrei să-ți iei o mașină second hand. Ce surprize poți descoperi sub capotă, după ce ajungi proprietarul ei?

Opțiunea aleșilor de a „pedepsi“ asemenea fapte e discutabila si ridica semne de întrebare, mai ales ca Romania ar trebui sa înăsprească legile in ceea ce privește combaterea violentei domestice, după cum s-a angajat prin ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei împotriva femeilor si a violentei domestice (cunoscuta si sub numele de Convenția de la Istanbul), in 2016, dar si prin faptul ca au putut fi observate tot mai multe cazuri de violenta domestica in ultimii ani care au dus la crime săvârșite chiar în mediul public. Citeste mai multe pe bzi.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.