Cel mai înalt munte al Terrei nu se află pe continentul Asiatic, ci în ocean - Infoalert.ro
Connect with us

Din lume

Cel mai înalt munte al Terrei nu se află pe continentul Asiatic, ci în ocean

Published

on

RECOMANDARE
De ce se numește moneda românească „Leu”?

Pe Glob cel mai înalt munte are caracteristici aparte. Înălțimea lui o depășește pe cea a Everestului  și atrage numeroși turiști. A putea genera o erupție de mari proporții.

In partea centrală a Oceanului Pacific se înalță un vulcan stins ce constituie cel mai înalt vârf din arhipelagul Hawaii. Este Mauna Kea (Muntele Alb), cel mai înalt munte măsurat de la baza sa submarină.(10 203m dar de la nivelul mării are 4205m).Vârful Everest din Munții Himalaya are 8872m, însă măsurați de la nivelul mării.

Muntele este amplasat în nordul Insulei Hawaii si prezintă numeroase forme de relief vulcanic (conuri, cratere, etc.). Vârsta vulcanului se apreciază a fi de 1 milion de ani.

Poalele acestui munte au păduri tropicale cu elemente de floră și faună aparte. Vârful este înzăpezit. Vulcanul a fost declarat rezervație naturală. Geologii au observat depozite glaciare formate în ultima eră glaciară prezente în Mauna Kea. Au fost trei valuri glaciare cuprinse între 150 000 și 200 000 de ani în urmă.

Morenele glaciare (rocile erodate și depuse de ghețar) s-au format în urmă cu 70 000 de ani. Curgerile de lavă au modificat urmele glaciare. În prezent Mauna Kea este un vulcan stins. Ultima sa erupție a avut-o în urmă cu 4500 de ani. Vulcanologii consideră că sunt șanse să erupă din nou. Un cutremur foarte mare ar putea genera o erupție de proporții.

La 4200m altitudine vulcanul Mauna Kea are cel mai mare observator astronomic de altitudine.

RECOMANDARE
Schimbare radicală! Cântarea la 12 ani 190 de kg. Acum este de nerecunoscut după operaţia de micșorare a stomacului

Locuitorii Insulei Hawaii consideră vulcanul un munte sacru si mulți dintre ei nu sunt de acord cu transformările  din zonă (amplasarea de construcții, inclusiv a observatorului astronomic).

Surse: hvo.wr.usgs.gov, cartea recordurilor geografice

loading...

Din lume

Şoferiță româncă găsită fără suflare în cabina TIR-ului său, în Italia. Avea doar 33 de ani

Published

on

By

RECOMANDARE
Primul "Titanic nuclear" din istorie a fost lansat la apă de ruși. Ce urmărește Moscova să facă cu astfel de nave - video

Gabriela Aiban, șoferiță de TIR, a fost găsită moartă, la volan, într-o benzinărie din Italia. Cel mai probabil, victima în vârstă de 33 de ani a făcut un infarct.

Gabriela era din Jibou, județul Sălaj și a fost găsită fără suflare într-o benzinărie din Italia, în cabina TIR-ului său, având capul pe volan. Tragedia s-a petrecut miercuri spre joi, 24 mai, la ora 2:00 noaptea, într-o zonă de serviciu din localitatea Imperia, situată în apropierea graniței cu Franța.

Gabriela Aiban a lucrat timp de 3 ani pe camion pentru o firmă din Ungaria iar din luna septembrie a anului trecut, s-a angajat la o firmă de transport din Baia Mare, de unde făcea expediţii peste graniţă.

Cam aşa s-a întâmplat şi în această săptămână, când şoferiţa româncă făcea un transport în Italia, de unde nu s-a mai întors. Lasă în urma sa două fete de 11 și respectiv 13 ani.

O cunoscută a femeii decedate a făcut un apel umanitar pentru ca trupul neînsuflețit al Gabrielei să poată fi repatriat.

Sub titlul „Un înger a plecat la Dumnezeu!”, Julia Stănescu scrie:

„… Oare să fi fost obosită? Să fi fost ea extenuată? Nu se ştie încă, deoarece se aşteaptă autopsia, dar pentru fetiţe şi pentru toţi cei care o cunosc şi o iubesc, nimic nu mai contează. Ea nu va mai reveni niciodată la fetiţele ei, nu le va mai îmbrăţisa, săruta sau alina. Nimic nu va înlocui mama pe care ele au pierdut-o. Sora Gabrielei o defineşte ca fiind o luptătoare, un om puternic şi plin de viaţă şi care a plecat pe drumuri să îşi ajute familia ca orice alt om care doreşte să asigure un trai decent celor dragi.” scrie în tulburătorul mesaj postat de Julia Stănescu.

Sursa: rotalianul.com

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***