joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cele mai mari înşelătorii din istorie: de la jurnalele lui Hitler până la vânzarea Turnului Eiffel la fier vechi

De-a lungul timpului, am fost martorii unor înșelătorii care au rămas în istorie. În acest articol, vom explora șapte dintre cele mai remarcabile exemple de impostori care au păcălit oameni, companii și chiar întreaga lume.

Hotelul Ritz vândut la jumătate din prețul pieței

În 2006, Terence Collins a plătit un avans de un milion de lire sterline lui Anthony Lee pentru cumpărarea hotelului Ritz, unul dintre cele mai scumpe hoteluri din Londra, la jumătate din prețul pieței. După ce a cheltuit o parte din bani pe o mașină și o croazieră, Collins a fost arestat și a ajuns la închisoare pentru înșelăciune.

Jurnalele lui Hitler – niște falsuri grosolane

În 1983, revista germană Stern a cumpărat 60 de volume de jurnale personale care au fost atribuite lui Adolf Hitler. Aceste jurnale au fost distribuite în întreaga lume cu costuri foarte mari. Cu toate acestea, o analiză ulterioară a dovedit că jurnalele erau niște falsuri grosolane. Cei responsabili au ajuns la închisoare.

Orfanul impostor și guvernatorul unei țări inexistente

James Hogue a intrat la Universitatea Princeton sub numele de Alexi Indris Santana, un orfan autodidact din Utah. În formularele de înscriere, a notat că a locuit în Marele Canion din Colorado și că și-a petrecut timpul liber citind cărți ale marilor filosofi ai omenirii. Scopul său final a fost să obțină ajutorul financiar al Universității, iar când a fost prins, acesta obținuse deja aproape 30.000 de dolari.

Gregor MacGregor – guvernatorul unei țări inexistente

În 1820, Gregor MacGregor s-a declarat guvernatorul unei mici țări inexistente, Principialitatea din Poyais, o mică insulă de lângă Honduras. A fost atât de convingător încât a reușit să atragă investitori pentru țara sa din Lumea Nouă. Cu toate acestea, când oamenii au ajuns în Poyais, au descoperit că insula era doar o junglă periculoasă.

Seducătorul de profesie

Gustaf Raskenstam, antreprenorul de pompe funebre suedez, a sedus peste 100 de femei, fiind logodit cu mai multe în același timp. Raskenstam a ajuns la închisoare și a murit într-un azil de bătrâni la vârsta de 68 de ani. S-a făcut și un film despre viața sa.

Falsul fiu al lui Sidney Poitier

Spre deosebire de majoritatea impostorilor, Hendy-Freegard a avut o carieră îndelungată în domeniul înşelăciunilor. A reuşit să păcălească oameni timp de aproape 10 ani, între 1992 şi 2002. A pretins că este un agent al MI-5 şi a reuşit să-i convingă pe mulţi că era adevărat. În cele din urmă a fost prins şi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru fraude, înşelătorii şi răpirea unui student american.

Foarte interesant și..  „Singura țară din lume care își are scrisă istoria în propriul ei aur este România”. Declarația celui mai mare expert in aur din Europa care spune ca civilizația dacică este magnifică.

Înşelăciunea anului 2004 – cazul Charles Ingram

Charles Ingram a participat la versiunea britanică a emisiunii „Cine vrea să fie milionar?” în 2001 şi a câştigat 1 milion de lire sterline. În 2003, el şi soţia sa Diana au fost acuzaţi că au înşelat în timpul jocului şi că au folosit semne convenite cu un prieten pentru a-l ajuta să răspundă la întrebările dificile. Într-un final, Charles Ingram a fost găsit vinovat de fraudă şi a fost condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 15.000 de lire sterline.

Înşelăciunea cu maşina din 1950

John Donald Cody a fost un escroc care a avut o carieră lungă şi variată. Unul dintre cele mai spectaculoase infracţiuni ale sale a avut loc în 1950, când a furat o maşină dintr-o parcare din Detroit şi a dus-o în California, unde a vândut-o. A fost prins, dar a reuşit să scape din închisoare şi să-şi continue activitatea infracţională timp de decenii.

Escrocheria Microsoft

În anii 1990, un număr mare de oameni au căzut victime ale unui scam denumit „escrocheria Microsoft”. Scopul acestei înşelătorii era să convingă oamenii că calculatorul lor era infectat cu un virus şi să-i determine să plătească pentru o „reparaţie” care nu era necesară. În timp ce această înşelătorie a fost descoperită şi eliminată în mare măsură, variante ale acesteia continuă să apară şi astăzi.

Înşelăciunea Bancorex

În 1999, România a fost zguduită de o înşelătorie masivă la Banca Comercială Română (Bancorex). Un grup de bancheri au transferat peste 1 miliard de dolari americani din conturile bancii în conturile proprii, apoi au fugit din ţară. Această înşelătorie a avut un impact major asupra economiei româneşti şi a dus la prăbuşirea sistemului bancar.

Sursa: historia.ro

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.