vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cercetările unui medic român sunt pe cale de a revoluţiona medicina! Ar putea vindeca autismul sau schizofrenia

Neurobiologul român Sergiu Paşca recreează în laborator cortex cerebral pentru a-l studia şi pentru a depista cauzele care duc la apariţia bolilor psihiatrice

Mulți medici români reușesc să facă performanță în străinătate pentru că acolo găsesc mediul propice dezvoltării și au parte de susținere atât materială cât și morală. Unul dintre aceştia este Sergiu Paşca, neurobiolog în cadrul  Universităţii Stanford (SUA), care derulează cercetări pentru generarea unui cortex cerebral uman în laborator, cu scopul de a identifica procesele patologice care stau la baza unor tulburări psihice, precum autismul şi schizofrenia.

Mai exact, neurobiologul încearcă să creeze un cortex cerebral uman în laborator, folosindu-se de celule stem care pot fi ghidate să se transforme în orice celulă a țesutului uman. Scopul său este de a folosi componenta creierului pentru a aduna informații despre unele boli psihiatrice.

Sosit recent în ţară, Sergiu Paşca a declarat, joi, la Cluj-Napoca, în cadrul unei prelegeri susţinute în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai”, că ceea ce lipseşte cercetătorilor sunt informaţiile despre celule şi circuitele care stau în spatele bolilor psihiatrice.

Suntem interesaţi de dezvoltarea creierului cu aplicaţii pentru bolile asociate. Cercetările din laboratorul pe care îl conduc la Universitatea Stanford investighează generarea şi dezvoltarea cortexului cerebral uman cu scopul de a identifica procesele patologice care stau la baza unor tulburări psihice, precum autismul şi schizofrenia. Am folosit celule stem induse pentru a descrie caracteristicile neuronilor de la pacienţi cu autism. De asemenea, am dezvoltat un model experimental care permite pentru prima dată studierea formării cortexului cerebral uman în condiţii de cultură. Ce ne lipseşte în prezent sunt informaţiile despre celule şi circuitele care stau în spatele bolilor psihiatrice. Metodele pe care le-am folosit pentru a studia bolile creierului sunt primitive, nu avem acces direct la creier. Ne lipseşte posibilitatea de a atinge celulele respective, de a studia exact cum neuronii interacţionează în contextul patologiei, a spus Sergiu Paşca.

Foarte interesant și..  Olimpică națională, admisă la Medicină, vinde roșii într-o piață din Buzău

Potrivit acestuia, o metodă folosită pentru depistarea cauzelor care duc la apariţia bolilor psihiatrice este de a recrea în laborator o bucăţică de creier uman, de cortex, pentru a-l studia.

Celulele stem pe care le folosim au o proprietate extraordinară, pot fi ghidate în laborator să se transforme în orice celulă a ţesutului uman. Şi pentru că studiem o boală psihiatrică, suntem interesaţi în a genera neuroni de la pacienţi. Cercetările sunt la început şi vom vedea peste câţiva ani unde vom ajunge. Noi nu creăm minţi în laborator, ci încercăm înţelegerea proceselor care stau la baza bolilor din spectrul autist, a explicat cercetătorul.

Sergiu Paşca a absolvit în 2007 Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, iar din 2009 până în prezent îşi desfăşoară activitatea la Departamentul de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale din cadrul Universităţii Stanford (SUA).

Înainte de plecarea în SUA, acesta a predat seminarii de neuroştiinţe la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la UBB. Cercetările sale recente sunt publicate în reviste cum ar fi Nature Medicine, Nature Neuroscience, Nature Biotechnology, Nature Methods, Annual Review of Neuroscience. Pentru cercetările sale în domeniul neurobiologiei, Paşca a primit mai multe premii internaţionale de prestigiu.

Sursa: Mediafax

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.