duminică, iulie 21, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cercetătorii dezvăluie un mister! Câți oameni au scris cartea importantă pentru creștini: BIBLIA?

Acum 2.600 de ani, niște soldaţi evrei au lăsat inscripţii, care ne arată chiar şi originea Bibliei!

Matematicienii şi arheologii încearcă să identifice date și informații din istoria omenirii, inclusiv despre scrierile religioase creștine precum BIBLIA.

Acum 2.600 de ani, niște soldaţi evrei au păzit graniţa din sud a regatului în ultimele zile înainte ca Nabucodonosor să cucerească Ierusalimul. Ei au lăsat inscripţii, care ne arată chiar şi originea Bibliei!

„Este un lucru înţeles că Biblia nu a fost compusă în timp real dar a fost probabil scrisă şi editată mai târziu” declara matematicianul de la Universitatea din Tel Aviv, Arie Shaus, celor de la Gizmodo.

Shaus este unul dintre cercetătorii care utilizează aparatură modernă și calcule matematice pentru a determina câţi oameni puteau să scrie în vremurile străvechi.

Din prima analiză, publicată luni în Proceedings of the National Academies of Sciences, se constată că abilitatea de a citi şi a scrie era răspândită în tot Regatul, pregătind astfel bazele pentru textele biblice.

Numeroși savanți sunt de acord că cele mai vechi texte biblice precum Iosua, Judecători, Samuel şi Regi, au prins contur în Prima Perioadă a Templului, înainte ca Ierusalimul să cadă în faţa regelui babilonian în 586 Î.Hr. Dar circumstanţele din jurul scrierii acestor texte, inclusiv când au fost prima dată scrise şi de câţi autori, rămân neclare. Unele texte care nu au nimic de-a face cu Biblia pot risipi misterul. De exemplu, în acea perioadă, oamenii scriau o varietate de informaţii pe ostracă. Cele mai des scrise lucruri erau legate de comenzi militare şi aprovizionare. Din aceste scrieri Shaus şi colegii săi au vrut să descopere câţi oameni ştiau să scrie.

S-au cercetat 16 ostrace bine prezervate dintr-o fortăreaţă apropiată de graniţa de sud. Majoritatea datează din anul 600 Î.Hr. Analiza lor a evidențiat că există cel puţin 6 autori diferiţi din spatele ostracelor, iar aceştia erau răspândiţi în lanţul de comandă militar. „De la comandant până la cărătorul de apă, cu toţii puteau comunica în scris. A fost un rezultat surprinzător” afirma Shaus.

Foarte interesant și..  O teorie controversată, susține ca Eva nu ar fi fost prima femeie de pe Pământ, ci o anume Lilith, menționată chiar și de Biserica Ortodoxă Română

 „Este un studiu inovator şi important” spunea Christopher Rollston, expert în arheologie şi studiu al Bibliei la Universitatea George Washington, apreciind că există dovezi arheologice că anumite porţiuni din Biblie au fost scrise chiar şi în anul 800 Î.Hr.  Dar cine putea să scrie în acel moment?

„Cred că literatura era rezervată pentru elită” adăuga Rollston, adăugând că până la Prima Perioadă a Templului este posibil ca scrisul şi cititul să se fi răspândit dincolo de clasa înaltă.

Poate cel mai important aspect al muncii lui Shaus este reprezentat de introducerea tehnologiei de recunoaştere a imaginilor pentru studierea textelor antice. Grupul de cercetare din Tel Aviv este dispus să participe alături de alți specialiști la  reconstruirea scrisorilor şi descifrarea scrisului. Prin aplicarea acestor metode, poate fi posibil să se stabilească fără vreo îndoială când, unde şi câţi oameni au participat la scrierea Bibliei.

Sursa: independent.md

 

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.