Connect with us

INFO ȘTIRI

Chiar credeati ca in pizza si merdenele se pun cascaval si branza? Cum isi bat joc de noi patiseriile si cofetariile

Published

on

Patiseriile, pizzeriile si cofetariile isi bat joc de clienti, pacalindu-i in privinta continutului produselor lor. Ministerul Agriculturii avertizeaază că, în urma controalelor care au vizat 180 de magazine şi unităţi de producţie din Bucureşti şi din alte 12 muncipii, s-a constatat că 40% dintre acestea utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte.

„Au fost verificate 180 de unităţi (din care 85 patiserii, 17 Cofetării – laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unităţi de Fast Food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfăşurat în Bucureşti şi in municipiile reşedinţă de judeţ precum Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui. Dintre acestea 73 de unităţi, reprezentând un procent de 40,5%, utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte (brânză, caşcaval, unt, etc)”, anunţă Ministerul Agriculturii, care, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a reluat din 21 ianuarie activităţile de control desfăşurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancţionarea şi diminuarea fraudelor în domeniu.

Acţiunile se desfăşoară atât în Municipiul Bucureşti cât şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi urmăresc în principal verificarea conformităţii denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.

„Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, în comparaţie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte şi produse derivate din lapte şi pe linia informării corecte a consumatorilor”, subliniază ministerul.

Au fost depistate şi alte abateri precum comercializarea aşa-zisei „Specialitate Bulgaria” drept Telemea de Bivoliţă, Telemea de Capră şi Telemea de Vacă, la preţuri cuprinse între 8,5 lei şi 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă faptul că afectează imaginea producţiei autohtone, autentice şi sănătoase, reprezintă practic şi „o sfidare a consumatorilor”, conform Ministerului Agriculturii.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor şi substituirea produselor procesate din lapte cu specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, dar şi cele privind încălcarea normelor igienico-sanitare şi siguranţă alimentară, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 661.219 lei.

RECOMANDARE
Doctorul care a infiintat Agentia Nationala a Medicamentului. „În răceală, medicamentele nu tratează nimic!. Tot ce e viroza trece". De ce s-a scos piramidonul de pe piata

sursa digi24

loading...
Loading...

INFO ȘTIRI

Polul Nord magnetic al Pamantului se deplaseaza spre Rusia. Cum ne afecteaza

Published

on

By

Polul Nord magnetic al Pamantului a inceput sa se deplaseze spre Rusia, insa procesul este atat de rapid incat ar putea deveni o problema reala pentru hartile din smartphone-uri si sistemele de navigatie.

Acest pol a fost „prietenul” navigatorilor ani de zile, insa spre deosebire de polul Nord geografic, care este fix, cel magnetic s-a deplasat in timp. Acet proces a inceput in 1831, iar polul s-a deplasat usor spre Rusia, informeaza CNN, citat de ziare.com

Totusi, in ultimii ani ritmul s-a accelerat si a ajuns sa se deplaseze aproximativ 55 de kilometri pe an. Asta i-a determinat pe oamenii de stiinta sa actualizeze Modelul Magnetic Mondial cu un an inainte de termenul stabilit.

„Din cauza variatiilor neplanificate din regiunea Arctica, oamenii de stiinta au lansat un nou model, pentru a reprezenta in mod corect schimbarea campului magnetic in perioada 2015 – prezent”, a transmis, luni, Centrul National de Informatii pentru Mediu.

Deplasarea polului afecteaza navigatia in special in Oceanul Arctic, in nordul Canadei. Harta campului magnetic este folosita de NATO, de armata americana si britanica, precum si de navigatia civila, modelul fiind actualizat in mod normal la fiecare cinci ani.

Ultima actualizare a fost facuta in 2015, dar agentia a explicat ca „actualizarea in afara ciclului va asigura navigarea in siguranta pentru militari, companiile aeriene comerciale, operatiunile de cautare si salvare si altele care opereaza in jurul Polului Nord”.

Si in timp ce utilizatorul principal al modelului este armata, acesta si-a gasit utilitate si in sistemele de cartografiere ale Google si Apple. Totusi, aici diferentele vor fi minore.

„Pentru cei mai multi utilizatori aflati sub 55 de grade nord nu exista o diferenta reala”, a declarat Ciaran Beggan, geofizician la British Geological Survey, care realizeaza harta pentru NOAA.

Oamenii de stiinta au observat pentru prima data deplasarea in 2018, datorita unei „cantitati uriase de date prin satelit”, care au aratat ca polul a trecut dincolo de zona anticipata.

RECOMANDARE
Fenomenul alarmant care duce la intensificarea culorii oceanelor. Ce se va intampla in continuare

Miscarea este cauzata de procese care au loc in interiorul planetei, a mai precizat Beggan, care a adaugat ca recentele modificari ale Polului Nord magnetic nu vor avea efecte sesizabile pentru cea mai mare parte a oamenilor care nu sunt in regiunea Arctica

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***