După ce a creat norii artificiali care aduc ploaia, China se pregăteşte acum să lanseze în spaţiu, în 2020, un satelit care să ilumineze pe timpul nopţii, satelit cunoscut sub numele de „Luna artificială”.
O instalație destinată să reflecte lumina lunii originale, dar care o depășește de 9 ori în termeni de luminozitate, a fost inaugurată în orașul chinezesc Chengdu. Invenția ar putea permite pe viitor să se renunțe la lumina stradală, spune presa țării.
Denumită „Luna Artificială”, această inovație chineză ar putea fi lansată în curând în spațiu pentru a lumina străzile. Cel puțin așa scrie ziarul chinez Cotidianul Poporului.
Potrivit lui Wu Chunfeng, președinte al Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute, strălucirea Lunii artificiale va fi de opt ori mai puternică decât cea a Lunii naturale, lucru ce va conduce de închiderea luminii stradale și, implicit, la o factură mai mică pe care municipalitatea va trebui să o achite către furnizorul de energie electrică.
Luna artificială va putea ilumina o zonă cu un diametru de 10 până la 80 de kilometri, iluminarea putând fi controlată de la sol de către o echipă te tehnicieni. Ideea “lunii artificiale” a venit de la un artist francez care și-a imaginat un colier din oglinzi agățat deasupra Pământului, care ar putea reflecta lumina Soarelui pe străzile din Paris pe tot parcursul anului. Însă francezii nu au pus niciodată în practică proiectul, acesta fiind extrem de controversat, mulți astronomi susținând că o asemenea Lună artificială le-ar bloca observațiile, și i-ar deranja pe cetățeni dar și pe animale din cauza luminii puternice.
„Testul satelitului a început cu mulți ani în urmă, iar acum tehnologia este gata. Ne-am luat toate măsurile de securitate și pot spune că am consultat atât astronomi cât și zoologi. Toți au fost de acord că Luna noastră nu va afecta fauna din pădurile noastre, mai ales că intensitatea satelitului va fi cea a unui apus de Soare”, a explicat Wu.
Condițiile tehnice pentru atingerea acestui obiectiv au fost deja îndeplinite, deschizând calea pentru posibila lansare până în 2020, scrie ziarul.
Ideea prezentată de China reflectă un proiect rusesc din 1993. Până atunci, țara a testat un proiector spațial numit Zemlia-2. Invenția trimitea pe Pământ un punct de lumină de 5 km și se deplasa pe orbită cu 8 km pe secundă, ca și cea a navei de transport cargo Progrès, dezvoltată pentru a alimenta stația spațială Salyut 6, ca parte a programului spațial sovietic.
Surse: cunoastelumea.ro sputnik.md